Neplánujeme znížiť DPH, ceny by neklesli, tvrdí Robert Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Premiér Robert Fico zvýšil minimálnu mzdu, odbory sú spokojné. Foto: SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 23. júna (WEBNOVINY – Predseda vlády Robert Fico neplánuje znižovať sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 na 19 percent. Podľa premiéra by totiž zníženie DPH neprinieslo zníženie cien. Zvýšenie spomínanej dane prinieslo do štátneho rozpočtu zhruba 200 miliónov eur. Tých sa terajšia vláda nechce vzdať.

„Moja vláda, či prvá alebo druhá, nikdy nezvyšovala DPH. A nikdy zvyšovať nebude. Ak znížite DPH, nemá to absolútne žiadny vplyv na ceny, lebo obchodníci ceny neznížia, čiže vlastne darujete 200 miliónov eur obchodníkom. Čiže otázka je jednoduchá, dáme 200 miliónov obchodníkom alebo 200 miliónov zo štátneho rozpočtu rozdelíme na pozitívne programy pre ľudí? Ja sa skôr prikláňam k tomu, aby sme tých 200 miliónov rozdelili medzi ľudí,“ povedal Fico na pondelňajšej tlačovej besede s tým, že vláda ešte čaká na definitívne rozhodnutie Ministerstva financií SR.

Premiér chce presadiť daň z finančných transakcií

Premiér Fico taktiež povedal, že sa bude na pôde EÚ naďalej snažiť presvedčiť svojich kolegov z ostatných členských krajín EÚ, aby Únia zaviedla daň z finančných transakcií. „Ak si dobre pamätám 11 štátov sa rozhodlo podporiť túto iniciatívu. Niektoré krajiny majú problém s touto myšlienkou. Budeme však na strane krajín, ktoré sú za zavedenie takejto dane. Ide o veľmi vážnu principiálnu otázku,“ povedal Fico, ktorý bude v Bruseli taktiež za to, aby sa modifikoval Pakt rastu a stability.

„Nemusíme za každú cenu ísť do reformy Paktu rastu a stability, ale bude snaha modifikovať ho,“ podotkol Fico, ktorý chce úpravami paktu dosiahnuť to, aby peniaze vynaložené na zásadné reformy neboli započítané do deficitu. „Rokovania sú v tejto otázke pomerne zložité, lebo každá krajina má návrhy ako celý mechanizmus vylepšiť. Verím, že v ďalších rokovaniach sa podarí pokročiť,“ doplnil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Pre zlepšenie podnikania na Slovensku sa pripravuje podľa premiéra Fica nový zákon o verejnom obstarávaní. „Potrebujeme dostať do slovenských pomerov európsku smernicu, ktorá bola v tejto problematike prijatá. Snažíme sa monitorovať proces verejného obstarávania a vyhľadávame najakútnejšie ťažkosti, ktoré chceme zmeniť v novele. Robíme v tomto smere ďalšie a ďalšie kroky, ktoré budú viesť k väčšej miere transparentnosti,“ uviedol Fico.

Fico by prijal telefonáty o korupcii

Ak podnikatelia podľa neho hovoria v tejto oblasti o korupcii, je pripravený stále ich vypočuť. „Moje telefónne číslo je dostatočne známe. Viete, všetci rozprávajú o korupcii a nikto nič nehlási. Takže ak má niekto problém s korupciou, tak úrad vlády je v telefónnom zozname. Ak niekto chce hovoriť o korupcii, tak nech zdvihne telefón a nech mi zavolá,“ povedal Fico.

Tlačová beseda sa konala pri príležitosti medzinárodnej konferencie 10 rokov v EÚ. Premiér konštatoval, že členstvo v EÚ bolo pre Slovensko mimoriadne úspešné a dáva našej krajine aj ďalšiu perspektívu. „Využili sme najlepšie priestor spomedzi krajín, ktoré vstúpili spolu so Slovenskom do EÚ v roku 2004. Teraz musíme urobiť všetko preto, aby strategické ciele EÚ boli naplnené, aby EÚ ako priestor bol naďalej konkurencieschopný a silný. Každému štátu by som povedal, že sa oplatí vstúpiť do EÚ,“ dodal Fico.

„Keby mi niekto povedal pred 10 rokmi, že najlepšie využijem priestor, tak by som si myslel, že je to príliš ambiciózne. Stali sme sa exportnou veľmocou. Sme po Hongkongu, Singapure a Belgicku na štvrtom mieste čo sa týka otvorenosti ekonomiky,“ konštatoval Maroš Ševčovič.

Zachovanie DPH podľa Štefanca potvrdzuje neschopnosť vlády

Premiér Robert Fico svojimi vyjadreniami podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca potvrdzuje, že jeho kabinet nie je schopný zodpovedne hospodáriť a celú ťarchu konsolidácie presúva na ľudí. „Robert Fico už nechce dodržať ani platný zákon, podľa ktorého sa má daň znížiť, ale neustále chce len vyššími daňami ľuďom viac brať,“ uviedol v tlačovom vyhlásení.

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty predpokladá zákon o dani z pridanej hodnoty vtedy, ak deficit verejných financií klesne pod hranicu tri percentá hrubého domáceho produktu. Schodok pritom podľa jarnej notifikácie Eurostatu vlani dosiahol 2,8 percenta hrubého domáceho produktu, opätovne navýšiť ho však môže aplikácia novej metodiky ESA 2010 pri očakávanej jesennej notifikácii deficitu a dlhu.

Podľa Štefanca však na Slovensku momentálne nepotrebujeme viac prerozdeľovania, ale dodržiavanie pravidiel. „Nepotrebujeme ani nové dane, ako to premiér avizuje. Riešením je efektívnejší prístup správy verejných zdrojov a potrebné reformy, ktoré na Slovensku zastali s nástupom Roberta Fica,“ tvrdí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Maroš ŠefčovičRobert Fico