Z tendra na dostavbu diaľnice D1 vylúčili jedného uchádzača

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Výstavba diaľnice D1 Fričovce – Svinia
Práce na mostnom objekte počas výstavby diaľnice D1 Fričovce - Svinia v blízkosti obce Bertotovce. Výstavba diaľnice je súčasťou projektov zaradených do Operačného programu Doprava (OPD) v súčasnom programovom období 2007 – 2013. Riadiacim orgánom OPD je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Foto: SITA

BRATISLAVA 26. júna (WEBNOVINY) – Inžinierske združenie vedené bratislavskou firmou AE Dozoring, s.r.o. namieta proti vylúčeniu z užšej súťaže na stavebný dozor pre stavbu diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala v dĺžke 13,5 kilometra.

Stavebný dozor navrhlo spomedzi štyroch uchádzačov vykonávať za najnižšiu cenu, a to 3,746 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Je to 27,85 % z predpokladanej ceny za poskytovanie týchto služieb počas siedmich rokov vo výške 13,448 mil. eur bez dane.

Skupina s AE Dozoring namieta vylúčenie z tendra

Dialnice
Foto: SITA/Marán Angelovič

Ako pre agentúru SITA potvrdil generálny riaditeľ a konateľ spoločnosti Amberg Engineering Slovakia, s.r.o. (matka AE Dozoring) Martin Bakoš, proti vylúčeniu z uvedeného tendra podali námietky na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) vylúčila spomínané združenie pre mimoriadne nízku cenovú ponuku, s čím najlacnejší uchádzač nesúhlasí. Ďalšími členmi skupiny na čele s AE Dozoring sú firmy so sídlom v Bratislave – Infraprojekt, s.r.o. (dcéra Dopravoprojektu, a.s.), BUNG Slovensko, s.r.o. a Terraprojekt, a.s.

Diaľničiari mali z tendra vylúčiť aj ďalších dvoch uchádzačov, ale tí námietky pravdepodobne nepodali. Firma Infram, s.r.o. predložila cenovú ponuku 4,431 mil. eur bez dane (32,9 % z predpokladanej ceny). Skupina v zložení SGS Czech Republic, s.r.o. Praha, HBH Projekt spol. s r.o. Brno, DIPA-SK s.r.o. Bratislava a SGS Slovakia spol. s r.o. Košice navrhla cenu 4,639 mil. eur bez dane.

„Podľa našich informácií sa odvolalo iba združenie vedené spoločnosťou AE Dozoring,“ uviedol Bakoš. ÚVO podľa hovorcu Jána Mažgúta prerušil konanie o námietkach v tomto tendri, pretože NDS nedodala potrebnú kompletnú dokumentáciu.

NDS a ministerstvo dopravy dostali anonymný list

V hre tak zostáva združenie s najvyššou ponukou v zložení EUTECH, a.s. Košice, ESP Consult, s.r.o. Šamorín, Müller a Hereth Ingenieurbüro für Tunnei und Felsbau GmbH z nemeckého Freilassingu a AP Investing SK, s.r.o. Bratislava. Za výkon stavebného dozoru žiada 7,865 mil. eur (58,5 % z predpokladanej ceny).

Zákazku môže táto skupina získať, ak ÚVO zamietne námietky združenia s AE Dozoring. NDS vyhlásila nový tender na stavebný dozor pre stavbu diaľnice s tunelom Višňové začiatkom roka 2013. Predošlú verejnú súťaž, vyhlásenú v júni 2012, zrušila, pretože to nariadil ÚVO.

NDS a ministerstvo dopravy, ako aj viaceré média nedávno dostali anonymný list so sťažnosťami na priebeh súťaže na stavebný dozor pre stavbu D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. „K anonymom, ktoré sú predmetom konkurenčného boja, sa nevyjadrujeme. V tejto veci bolo podané trestné oznámenie za ohováranie a krivú výpoveď,“ zareagoval pre agentúru SITA hovorca NDS Michal Fúrik. K sťažnostiam v liste sa nevyjadrilo ani ministerstvo dopravy.

KDH vo štvrtok oznámilo, že požiada predsedu NR SR Pavla Pašku zaradiť do programu aktuálnej schôdze bod, aby minister dopravy Ján Počiatek informoval o priebehu a ukončení výberového konania na dozorovanie stavby diaľnice s tunelom Višňové. Ak tak neurobí, predseda hospodárskeho výboru Ján Hudacký zvolá mimoriadne zasadanie výboru, na ktoré prizve Počiatka a generálneho riaditeľa NDS Milana Gajdoša.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján HudackýJán PočiatekMartin Bakoš