V bratislavskej nemocnici budú chýbať lekári, varujú odbory

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
DFNsP má nové oddelenie pre novorodencov
Slávnostné otvorenie pracoviska Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), Oddelenia patologických novorodencov (OPN) I. detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP). Bratislava, 22. december 2011. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) – Od začiatku júla nebude na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny (KAIM) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP) v pohotovostnej službe zabezpečený dostatok lekárov.

Za vinníka označujú odborári riaditeľa nemocnice

Tvrdí to Lekárske odborové združenie (LOZ) s tým, že mnoho lekárov kliniky nepodpísalo súhlas s pracovnou pohotovosťou. Súhlas lekárov potrebuje nemocnica vtedy, ak objem ich pracovnej pohotovosti prekročí 100 hodín.

Za vinníka toho stavu označujú odborári riaditeľa nemocnice Ladislava Kuželu, ktorý podľa nich dlhodobo ignoroval situáciu s nedostatkom lekárov a nebol ochotný viesť dialóg. „Pritom požiadavky zo strany Lekárskeho odborového združenia DFNsP BA boli v intenciách Zákonníka práce a išlo iba o to, aby sa dopredu dohodlo rozloženie služieb a nedochádzalo k nerovnomernému zaťažovaniu lekárov,“ konštatujú zástupcovia LOZ.

Rozpis služieb na júl bol zamestnancom poskytnutý neskoro

Odborári podotýkajú, že kým na jedného lekára mali počas mesiaca vyjsť dve pohotovostné služby, na iného zase až desať. LOZ namieta aj to, že rozpis služieb na júl bol zamestnancom nemocnice poskytnutý štyri dni pred koncom júna a to aj napriek tomu, že Zákonník práce hovorí minimálne o lehote jedného týždňa.

„Mrzí nás, že riaditeľ DFNsP Bratislava Kužela nezodpovedne hazarduje s chodom tak závažného a dôležitého oddelenia akým je KAIM DFNsP Bratislava, nakoľko ide o koncové pracovisko, ktoré rieši tie najzávažnejšie stavy chorých detí na Slovensku,“ uviedli v stanovisku lekárski odborári. Tí deklarovali, že sú pripravení sa okamžite dohodnúť.

Samotné vedenie nemocnice tvrdí, že informácie o nezabezpečených lekárskych pohotovostných službách sú nepravdivé. „Lekárske pohotovostné služby sú zabezpečené pre všetkých pacientov DFNsP Bratislava vrátane najťažších pacientov DKAIM v štandardnom režime. Vedenie DFNsP Bratislava a rovnako vedenie DKAIM robia dlhodobo všetko preto, aby nedošlo k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ uviedla hovorkyňa bratislavskej detskej nemocnice Dana Kamenická.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie LOZ Lekárske odborové združenieNÚDCH Národný ústav detských chorôb