Nemecký parlament schválil minimálnu mzdu 8,5 eura za hodinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemecko_fanúšik_futbal
Foto: SITA/AP

BERLÍN 3. júla (WEBNOVINY) – Dolná komora nemeckého parlamentu vo štvrtok schválila zavedenie celoštátnej minimálnej mzdy. Jej výšku zákonodarcovia stanovili na 8,50 eura za hodinu.

Je to jedna z najzásadnejších reforiem stredoľavej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorá je súčasťou širokej vládnej koalície kancelárky Angely Merkelovej (CDU).

Za opatrenie hlasovalo 535 členov Bundestagu, proti bolo päť poslancov a 61 sa hlasovania zdržalo. Legislatívu ešte musí schváliť aj horná komora parlamentu Bundesrat.

Nový zákon je výsledkom kompromisu

Nemecko ako jedna z mála krajín EÚ nemá uzákonenú minimálnu mzdu platnú pre všetky sektory ekonomiky. Podľa SPD ide o dôležitý nástroj na vyrovnanie sociálnych rozdielov v krajine.

„Ťažko pracujúci, lacní a neochránení. To bola realita miliónov zamestnancov v Nemecku. Tomu je teraz koniec,“ uviedla ministerka práce za SPD Andrea Nahlesová, ktorá dohliadala na podobu navrhnutej legislatívy.

Nový zákon je však výsledkom kompromisu a bude obsahovať viac výnimiek, ako sa pôvodne navrhovalo. Niektoré sektory budú mať na zavedenie minimálnej mzdy až dva roky, počas ktorých sa majú na zmeny adaptovať.

Zavedú ju v roku 2017

Opatrenie sa tiež nebude týkať neplnoletých Nemcov mladších ako 18 rokov ale aj dlhodobo nezamestnaných, ktorým môžu za splnenia určitých podmienok určiť nižšiu ako minimálnu mzdu.

Ľavicovo orientované mimovládne organizácie zaoberajúce sa touto problematikou množstvo výnimiek kritizujú. Pravičiari sa zase obávajú, že minimálna mzda zo stredno- a dlhodobého hľadiska poškodí nemeckú ekonomiku.

Hlasovanie v Bundesrate už miestne médiá považujú len za formalitu. Začiatok postupného zavádzania minimálnej mzdy je naplánované na rok 2017.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať