MMF tlmí nadšenie, svetová ekonomika porastie pomalšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
ilustračné foto Foto: Shutterstock

AIX-EN-PROVENCE 7. júla (WEBNOVINY) – Globálna ekonomická aktivita by mala v druhej polovici roka posilniť a zrýchľovať, hoci impulzy by mohli byť slabšie, ako sa očakávalo. V nedeľu to uviedla šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Naznačila tak, že MMF by mohol revidovať prognózu hospodárskeho rastu. V apríli MMF vo svojom odhade uviedol, že svetová ekonomika posilní o 3,6 percenta v tomto roku, pričom v budúcom roku by mal hospodársky rast svetovej ekonomiky dosiahnuť 3,9 percenta.

„Globálna aktivita rastie, sila rastu by však mala byť menšia, než sme predpokladali,“ povedal s tým, že tlmené sú napríklad investície. Lagardeová vyzvala na zvýšenie verejných investícií s tým, že „investičný deficit“ v oblasti súkromných aj verejných investícií brzdí rast vo väčšine krajín.

„Napriek mnohým odpovediam na krízu… zotavovanie je mierne, náročné, krehké a opatrenia na podporu dopytu… majú svoje limity,“ doplnila Lagardeová. Ďalej uviedla, že hoci pre niektoré krajiny je čas zvyšovať verejné investície, nemôžu si to dovoliť všetky.

MMF zároveň neočakáva prudké spomalenie čínskej ekonomiky. Fond skôr podľa Lagardeovej očakáva mierne spomalenie rastu ekonomiky krajiny. Hospodársky rast Číny by tak v tomto roku mohol byť v intervale od 7 percent do 7,5 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Christine Lagardeová
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond