Stavbári dosiahli dno, návrat k rastu bude pomalý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Most pilier
Výstavba piliera premostenia Váhu pri Vrútkach na rozostavanom úseku diaľnice D1 Dubná skala - Turany. Vrútky, 6. november 2012. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Slovenské stavebníctvo v tomto roku ukončí svoj predchádzajúci päťročný prepad a jeho výkony veľmi mierne vzrastú. Podľa riaditeľov stavebných firiem bude mierne pribúdať práca. V porovnaní s prepadom odvetvia od roku 2008 o 41,8 percenta bude rast mierny a návrat k predkrízovým hodnotám sa v blízkej budúcnosti neočakáva.

Vyplýva to z najnovšej analýzy slovenského stavebníctva v druhom kvartáli tohto roka, ktorú pripravila analytická spoločnosť CEEC Research na základe rozhovorov s riaditeľmi sto veľkých, stredných i malých stavebných spoločností.

Kapacity prevažujú nad dopytom

„Slovenské stavebníctvo sa v tomto roku pomaly začne dostávať z predchádzajúcich prepadov objemu stavebnej produkcie – krízy výkonov. Bohužiaľ, ale na trhu je ešte druhá kríza – podnikateľského prostredia, spôsobená výrazným prebytkom stavebných kapacít nad aktuálnym dopytom,“ povedal riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

„Jej prejavmi sú napríklad dumpingové ceny, problémy s platobnou morálkou firiem, porušovanie vlastných predpisov kvôli získavaniu zákaziek. S touto krízou sa bude trh ešte vyrovnávať niekoľko rokov,“ dodal.

Stavba
Foto: SITA Foto: ilustračné, SITA

Počet stavebných zákaziek by mal vzrásť

Sektor sa po výrazných prepadoch v minulých rokoch, keď v inžinierskom staviteľstve klesol objem výkonov o 39,1 percenta a pozemné staviteľstvo znížilo objem produkcie o 43,5 percenta, dostal na dno a ďalšie zhoršovanie sa nečaká.

Podľa analýzy pritom peňazí, ktoré sektorom v tomto roku pretečú, veľmi mierne pribudne, a to o 1,2 percenta. V budúcom roku by mal počet stavebných zákaziek vzrásť o 3,5 percenta.

Optimistickejšie sú hlavne veľké stavebné spoločnosti, ktoré očakávajú zlepšenie výkonu sektora o 2,8 percenta, malé a stredné firmy predpokladajú skôr podobný objem výkonov v sektore ako v minulom roku, keďže očakávajú rast o 0,6 percenta.

Vývoj slovenského stavebníctva z pohľadu firiem zameraných na pozemné alebo inžinierske staviteľstvo naznačuje veľmi podobné očakávania v oboch segmentoch, a to rast o 0,9 percenta a 1,4 percenta.

Väčšia časť firiem očakáva rast tržieb

Rast tržieb očakáva 62 percent firiem, a to priemerne o 1,8 percenta, pričom v marci predpokladali rast o 2,8 percenta. „Objem zákaziek, ktoré sa aktuálne realizujú, začínajú realizovať alebo ešte sú v zámeroch investorov pre realizáciu v období rokov 2014 až 2015 hlavne v segmente inžinierskych stavieb, dávajú už veľmi hmatateľné záruky pre rast slovenského stavebníctva,“ tvrdí generálny riaditeľ spoločnosti Eurovia SK Robert Šinály.

„Škoda, že hluché obdobie trvalo tak dlho a priviedlo mnohé firmy v sektore do existenčných problémov,“ uviedol.

Problémom zostávajú niektoré stratové zákazky z minulosti, ktoré ťahajú výsledky časti firiem dolu. „Napriek tomu, že stavebný trh začína opatrne rásť, mnohé spoločnosti stále dobiehajú problémy z minulosti, ako napríklad stratové zákazky alebo nezaplatené faktúry,“ upozornil generálny riaditeľ firmy Metrostav Slovakia Miroslav Zobaník.

Stavbár
Foto: Shutterstock Foto: ilustračné, www.shutterstock.com

Využitie stavebných kapacít je stále nízke

„Predpokladám, že krach, prípadne reštrukturalizácia, môže postihnúť aj väčšie spoločnosti,“ dodal. Aktuálne využitie kapacít je na úrovni 74 percent, čo je ale podľa firiem stále veľmi nízke vzhľadom na hlavnú stavebnú sezónu.

Už len štvrtina stavebných spoločností má menej zákaziek než pred rokom a tretina spoločností má zákaziek viac. Stabilizáciu objemu zákaziek a rovnaké množstvo práce ako pred rokom potvrdilo 40 percent firiem. Nárast objemu práce, ktorý potvrdil i rast vyťaženosti kapacít, bol zaznamenaný vo všetkých sledovaných segmentoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať