Ukrajina splnila kritériá, dostane ďalšie stovky miliónov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rekordná vlajka
Rumuni pretlačili svoju národnú vlajku do Guinessovej knihy rekordov. Najväčšia vlajka na svete má rozmery 350x227 metrov a rozprestieralo ju zhruba 200 dobrovoľníkov. Je veľká zhruba ako tri futbalové ihriská. Foto: SITA/AP

KYJEV 9. júla (WEBNOVINY) – Ukrajina očakáva, že od Medzinárodného menového fondu (MMF) získa druhú tranžu pomoci vo výške 1,5 miliardy dolárov. Celková hodnota záchranného balíka pre Ukrajinu je 17 miliárd amerických dolárov. „Sme presvedčení, že Ukrajina splnila kritériá, ktoré obsahuje program MMF. Mali by sme ukončiť rokovania a úspešne získať druhú tranžu,“ povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Prvú tranžu pomoci v hodnote vyše troch miliárd amerických dolárov Ukrajina dostala v máji. Jaceňuk by sa mal neskôr v stredu stretnúť s predstaviteľmi MMF, ktorí od 24. júna hodnotia výkonnosť ukrajinskej ekonomiky.

MMF schválil program pomoci pre Ukrajinu 1. mája. Tento program má krajine pomôcť zotaviť sa po nepokojoch v predchádzajúcich mesiacoch. Pomoc odomkne aj ďalšiu pomoc pre Ukrajinu od iných veriteľov v hodnote 15 miliárd USD.

Niektoré z podmienok programu Ukrajina už splnila. Zvýšila napríklad cenu plynu pre domácnosti a priemysel. Okrem iného však ešte musí od tohto roku až do roku 2016 znížiť každý rok svoj rozpočtový deficit o približne dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond