Letisko v Bratislave musí robiť opatrenia pre zníženie strát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Letisko_bratislava
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 17. júla (WEBNOVINY) – Letisko M. R. Štefánika v Bratislave predpokladá v tomto roku hospodáriť so stratou pred zdanením 8,92 milióna eur. Negatívny výsledok by tak mal medziročne klesnúť o 16 percent. Prevádzkové tržby podľa spoločnosti majú dosiahnuť 24,25 milióna eur pri raste o štyri percentá a zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) 7,45 milióna eur, čo by oproti vlaňajšku znamenalo zvýšenie o 14 percent.

Bratislavské letisko očakáva v tomto roku takmer 1,4 milióna cestujúcich, čo by znamenalo medziročne nárast o 1,4 percenta. Vyplýva to z cieľov a prognózy letiskovej spoločnosti pre rok 2014, ktoré zverejnila vo svojej výročnej správe za rok 2013.

„Finančný plán spoločnosti pre rok 2014 je postavený na konzervatívnom vývoji prevádzkových výkonov dopravcov, ďalšej redukcii nákladov spoločnosti a v neposlednom rade na predpokladanom priaznivom vývoji politickej a globálnej situácie v tradičných destináciách letnej turistickej sezóny. V roku 2014 je cieľom manažmentu zastaviť klesajúci trend výkonov z leteckej činnosti,“ oznámilo letisko.

Navýšenie liniek by malo letisku priniesť väčší zisk

Tržby z leteckých činností v tomto roku plánuje letisko na úrovni 18,13 miliónov eur a v porovnaní s minulým rokom by sa mali zvýšiť o sedem percent. „Za týmto nárastom je navýšenie liniek v rámci charterových letov a nových liniek ČSA,“ uviedlo letisko.

Tržby z neleteckých činností by mali dosiahnuť 3,54 milióna eur a klesnúť o osem percent. „To je zapríčinené najmä znížením tržieb za dodávku a distribúciu energií,“ dodalo letisko. Letisko chce na mzdových nákladoch ušetriť päť percent, a to znížením počtu zamestnancov o jedno percento a úpravou mzdovej politiky.

Letisko v Bratislave plánuje v tomto roku investície vo výške 2,8 milióna eur. Významným projektom je dostavba skladu leteckých pohonných látok, ktorá je zameraná na úpravu skladovacej kapacity a potrubných trás.

Spoločnosť vlani vykázala po zdanení stratu 7,21 milióna eur a medziročne ju znížila o 46,3 percenta, resp. o 6,21 milióna eur. Prevádzkový zisk v objeme 6,54 milióna eur zvýšila o 61,1 percenta najmä z dôvodu zvýšenia výnosov z leteckých činností a redukcie nákladov.

Počet zamestnancov klesol o deväť percent

Celkové investície letiska dosiahli 737 tisíc eur. Počet cestujúcich klesol o tri percentá na 1,373 milióna, resp. takmer o 43 tisíc osôb. Podiel pravidelnej osobnej prepravy dosiahol 67 percent a nepravidelnej 33 percent.

Nákladná doprava v objeme 21,27-tisíc ton klesla o šesť percent. Počet zamestnancov ku koncu roku 2013 predstavoval 549 a medziročne klesol o deväť percent, resp. o 54 osôb.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,43 milióna eur. História letiska siaha do roku 1946. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, pričom Fond národného majetku SR spravuje 50,30 percent akcií a Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR 49,70 percent akcií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Letisko M. R. Štefánika