Charterové lety z Košíc smerujú do sedemnástich destinácií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najlepšie letiská na svete prekvapia tobogánom aj pivovarom
Foto: Ilustračné foto, SITA/AP

BRATISLAVA 18. júla (WEBNOVINY) – Košice majú v súčasnej letnej sezóne charterové letecké spojenia do sedemnástich prímorských destinácií v desiatich krajinách.

Druhé najväčšie slovenské letisko očakáva, že počet cestujúcich na nepravidelných linkách v letných mesiacoch bude mierne vyššie ako pred rokom. Vo vlaňajšej letnej sezóne letisko vybavilo na charterových letoch takmer 93-tisíc turistov, čo bolo medziročne o percento viac a predstavovalo 39 percent zo všetkých cestujúcich letiska.

Košické letisko podľa informácií na jeho portáli vybavuje týždenne viac ako 30 charterových letov. Napríklad, v júli je plánovaných takmer 150 letov s turistami. Najväčší záujem je tradične o tureckú Antalyu a bulharský Burgas, kam má v tomto mesiaci smerovať takmer po štyridsať letov s dovolenkármi.

Nasledujú grécky ostrov Rodos, tuniský Monastir, grécky Heraklion na ostrove Kréta a egyptská Hurghada. Novinkami sú spojenia do španielskej Malagy, na grécky ostrov Kos, do francúzskeho Ajaccia na ostrove Korzika či do talianskej Olbie na ostrove Sardínia. Letná charterová sezóna na letisku odštartovala ešte 24. mája letom spoločnosti Travel Service do Hurghady.

Tento rok malo letisko najlepší prvý kvartál za posledné roky

Letisko v Košiciach vybavilo v prvom štvrťroku tohto roka 47 238 cestujúcich, čo je medziročne o 48 percent viac. Bol to najlepší prvý kvartál letiska za posledných päť rokov. Počet ľudí na charterových letoch sa v prvej štvrtine roka strojnásobil na 2 159.

„V ponuke je spolu 39 pravidelných odletov týždenne, z toho desať letov do Londýna, štyri do Bratislavy, trinásť do Prahy a dvanásť do Viedne a viac ako tridsať charterových odletov týždenne do dovolenkových destinácií,“ uviedol šéf marketingu košického letiska Juraj Toth.

„Preto očakávame za prvý polrok tohto roka nárast počtu prepravených cestujúcich v porovnaní s minulým rokom o viac ako 40 percent,“ dodal.

Počet cestujúcich vzrástol po štyroch rokoch

V tomto roku bolo na košickom letisku zatiaľ najrušenejšie ôsmeho júla. V tento deň vybavili 3 217 cestujúcich, zaznamenali tridsať pohybov lietadiel (príletov a odletov), z toho deväť charterových a šesť pravidelných letov ôsmich leteckých spoločností. Prioritou letiska zostáva zabezpečenie priameho spojenia s Nemeckom a rokovania o tom podľa letiska naďalej intenzívne pokračujú.

Košické letisko vlani vybavilo celkovo 237 165 cestujúcich, čo bolo o 1411 ľudí, respektíve o 0,6 percenta viac ako v roku 2012. Počet cestujúcich sa tak zvýšil po štyroch rokoch znižovania. Najväčší vplyv na rast pasažierov v minulom roku mala podľa letiska pravidelná preprava, v ktorej pribudlo 1030 cestujúcich.

Na pravidelných linkách letelo 141 603 pasažierov, čo je takmer 60 percent z celkového počtu. Najviac k tomu prispelo zavedenie novej pravidelnej linky do Lutonu pri Londýne vlani v septembri. Počet cestujúcich v inej preprave vlani dosiahol 2596, čo bolo o 161 ľudí, respektíve o 5,8 percenta menej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Letisko Košice