Na Slovensku stúpol počet falošných eurobankoviek i mincí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 20. júla (WEBNOVINY) – Počet zadržaných falzifikátov eurobankoviek v prvom polroku tohto roka stúpol. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) sa totiž v sledovanom období zadržalo 1 910 kusov falzifikátov eurobankoviek, kým v prvom polroku 2013 to bolo 979 kusov.

Ako však dodáva centrálna banka, z celkového množstva bolo viac ako 70 percent odhalených ešte pred ich uvedením do obehu a preto neohrozili hotovostný peňažný obeh.

Najväčší podiel v prvom polroku tvorili falzifikáty bankovky 500 eur, z ktorých prevažná časť bola odhalená pri policajnej akcii. Medzi najpočetnejšie falzifikáty zadržané v hotovostnom peňažnom obehu patrili nominálne hodnoty 50 eur s podielom vyše 50 percent a 20 eur s takmer pätinovým podielom.

Kvalita falzifikátov bola prevažne dobrá

Kvalita vyhotovených falzifikátov zadržaných v peňažnom obehu bola pritom podľa NBS prevažne dobrá. „Napriek uvedenej skutočnosti je možné falzifikáty odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, ak sa prijímaniu peňazí venuje dostatočná pozornosť,” dodáva centrána banka.

O niečo lepšie výsledky ako v prvom polroku 2013 naopak eviduje NBS pri falzifikátoch euromincí. Ich počet totiž v prvom polroku tohto roka medziročne klesol o 53 percent na 1 511 kusov.

Pravosť mincí sa dá overiť magnetom

Najčastejšie zadžanými falzifikátmi boli mince v nominálnej hodnote 2 eurá. Aj keď bolo falošných mincí menej, centrálna banka upozorňuje na ich veľmi dobrú úroveň vyhotovenia. „Preto je pre verejnosť pomerne náročné odhaliť falzifikát, najmä ak sa prijímaným minciam nevenuje dostatočná pozornosť,” uvádza.

Ľuďom preto NBS radí zopár trikov, ako falošnú euromincu rozoznať. Pri nominálnych hodnotách 1 euro a 2 eurá pomôže jednoduchý magnet. Tieto mince totiž majú magnetický stred a ich skúšku je možnú uskutočniť priložením magnetu k stredu podozrivej mince a následne porovnať úroveň jej magnetizmu s pravou mincou.

Dôležité je však podľa centrálnej banky sledovať aj celkový vzhľad a farbu podozrivej mince. „Pri eurominciach v nominálnej hodnote 2 eurá je v prípade podozrenia vhodné venovať pozornosť aj nápisu na hrane,” dodáva NBS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia