Microsoftu poklesol zisk, spokojná nie je ani firma Apple

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Apple
Foto: SITA/AP

SAN FRANCISCO 23. júla (WEBNOVINY) – Spoločnosť Apple zaznamenala pomalší rast príjmov, než sa očakávalo. Príjmy spoločnosti Apple dosiahli v treťom kvartáli hospodárskeho roka, ktorý sa skončil v júni, výšku 37,4 miliardy USD. Stúpli teda o 6 percent. Spoločnosť Apple o tom informovala v utorok.

Obchodníci na Wall Street očakávali, že príjmy spoločnosti dosiahnu približne 38 miliárd USD. Čistý zisk spoločnosti Apple vzrástol o 12,2 percenta na 7,75 miliardy USD. To predstavuje 1,28 USD na akciu. Analytici počítali so ziskom 1,23 USD na akciu.

Predaj iPhonov stúpol

Firma Apple predala v sledovanom období 35,2 milióna prístrojov iPhone. Ich predaj teda medziročne stúpol o 13 percent. Firme sa podľa finančného riaditeľa Lucu Maestriho darilo v Číne, kde zvýšila predaj smartfónov iPhone o 48 percent a predaj počítačov Mac vzrástol o 39 percent.

Tržby z predaja tabletov iPad dosiahli úroveň 13,3 milióna USD, pričom analytici počítali s tržbami vo výške viac ako 14 miliónov USD.

Microsoft má v pláne prepúšťať

Spoločnosť Microsoft v štvrtom štvrťroku hospodárskeho roka zaznamenala nárast príjmov, zisk spoločnosti však poklesol. Pod tento vývoj sa podpísala aprílová akvizícia spoločnosti Nokia.

Štvrťročný zisk spoločnosti Microsoft dosiahol výšku 4,61 miliardy USD, čo predstavuje 55 centov na akciu. V rovnakom období predchádzajúceho roka sa zisk vyšplhal na 4,96 miliardy USD. Na jednu akciu vtedy pripadol zisk 59 centov. Príjmy spoločnosti Microsoft v sledovanom období posilnili o 17 percent na 23,38 miliardy USD.

Spoločnosť Microsoft zároveň uviedla, že má v úmysle do dvoch rokov ukončiť vytváranie strát spoločnosti Nokia. Microsoft je v súčasnosti v procese obmedzovania aktivít spoločnosti Nokia.

Firma plánuje prepustiť približne polovicu z 25-tisíc zamestnancov spoločnosti Nokia. O tomto pláne informoval šéf spoločnosti Microsoft Satya Nadella minulý týždeň.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie AppleMicrosoft