Únia plánuje sankcie proti ruským bankám a exportu zbraní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlajka
Foto: SITA/AP

BRUSEL 24. júla (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) chce v rámci Európskej únie zakázať nákupy nových akcií a dlhopisov, ktoré vydajú ruské banky v jej členských štátoch. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. O návrhu, ktorý zaslala komisia v stredu večer do európskych metropol, rokujú v Bruseli veľvyslanci členských štátov pri EÚ.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Vystupňovanie sankcií má byť odpoveďou na správanie Ruska v konflikte na východnej Ukrajine. So zákazom investovať do ruských vládnych dlhopisov navrhované opatrenia nepočítajú.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Nové opatrenia naznačil v utorok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski po stretnutí s rezortnými kolegami z EÚ. Tí rokovali o ďalšom postupe po zostrelení malajzijského lietadla, ktoré padlo minulý týždeň vo východnej časti Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami.

Ministri diskutovali o sankciách v oblastiach, akými sú export zbraní, prístup na kapitálové trhy v EÚ vrátane možnosti refinancovania dlhov vo verejnom a súkromnom sektore, či prístup Ruska k európskym technológiám, povedal Sikorski.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Sankcie voči Rusku zo strany EÚ európski lídri neschvália skôr ako budúci týždeň. Vyplýva to zo stanoviska Európskej komisie (EK). Predstavitelia EÚ vo štvrtok hovorili o návrhoch EK, podľa ktorých by Rusko stratilo prístup k financiám EÚ a taktiež k obranným a energetickým technológiám.

„Rokovania budú pokračovať aj budúci týždeň,“ povedal hovorca EK Jonathan Todd s tým, že keď sa členské štáty rozhodnú, čo chcú urobiť, EK pripraví legislatívne návrhy. „Tieto legislatívne návrhy sa potom budú musieť prijať prostredníctvom vhodných procedúr normálne budúci týždeň,“ doplnil.

Výzvy na sprísnenie sankcií sa objavujú pod nátlakom USA a Británie, aby na zostrelenie dopravného lietadla odpovedala EÚ sprísnením sankcií voči Rusku, ktoré podľa nich východoukrajinských povstalcov podporuje. Pozornosť sa pritom sústreďovala na postoj Holandska, keďže 193 z 298 obetí tragédie malo holandské občianstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Radoslaw Sikorski
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia