Prognóza zhoršeného globálneho rastu zrazila ceny ropy nadol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: SITA/AP

NEW YORK 25. júla (WEBNOVINY) – Ceny ropy sa vo štvrtok znížili. Slabý dopyt a vysoké zásoby ropy a rafinérskych produktov totiž prevážili nad dobrými správami o vývoji čínskeho priemyslu.

Negatívne na cenu ropy vplývalo aj to, že Medzinárodný menový fond zhoršil prognózu globálneho ekonomického rastu v tomto roku.

Septembrové dodávky londýnskej ropy Brent zlacneli o 96 centov a uzavreli na úrovni 107,07 USD za barel. Cena ľahkej americkej ropy sa znížila o 1,05 USD na 102,07 USD za barel.

Cena zlata vo štvrtok klesla na mesačné minimum. Pozitívne správy o vývoji ekonomiky USA, Číny a eurozóny totiž znížili záujem investorov o bezpečné aktíva napriek napätiu na Blízkom východe a na Ukrajine.

Dolár a akciové trhy posilnili v reakcii na prekvapujúco nízky počet nových nezamestnaných v USA a dobré hospodárske výsledky amerických firiem. Spotová cena zlata do 20:15 GMT klesla o zhruba 12 USD na 1 303 USD za uncu. Augustové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli nižšie o 13,90 USD na úrovni 1 290,80 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond