Rusko nečakane zvýšilo úrokové sadzby a možno ešte porastú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rubeľ
Foto: schlaudi.de

MOSKVA 25. júla (WEBNOVINY) – Ruská centrálna banka nečakane zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov a uviedla, že úroky by mohla zvýšiť opäť. Za dôvod svojho piatkového kroku banka označila obavy z vysokej inflácie a geopolitického napätia. Na Rusko dopadli sankcie pre jeho zapájanie sa do ukrajinskej krízy, čo viedlo k oslabeniu ruského akciového trhu a rubľa.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Piatkovým zvýšením kľúčová úroková sadzba ruskej centrálnej banky, čiže týždňová minimálna aukčná repo sadzba, stúpla na úroveň osem percent.

Už v období marca a apríla banka túto sadzbu celkovo zvýšila o 200 bázických bodov. „Inflačné riziká sa zvýšili pre kombináciu faktorov vrátane zhoršenia geopolitického napätia a jeho potenciálneho vplyvu na výmenný kurz rubľa a tiež možných zmien v daňovej a colnej politike,“ konštatovala centrálna banka vo vyhlásení.

Medziročný rast celkovej hladiny spotrebiteľských cien v Rusku sa v júni dostal na úroveň 7,8 percenta a jadrová inflácia stúpla na 7,5 percenta. Centrálna banka pritom prognózovala, že za celý rok bude inflácia vo výške 6,5 percenta.

„Ak riziko vysokej inflácie bude pretrvávať, ruská centrálna banka bude pokračovať vo zvyšovaní kľúčovej úrokovej sadzby,“ uviedla banka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ruská centrálna banka