Slováci vidia budúcnosť a ekonomiku krajiny pesimisticky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlajka sr
Foto: SITA

BRATISLAVA 28. júla (WEBNOVINY) – Dôvera Slovákov v domácu ekonomiku sa príliš nemení. Naďalej si totiž zachovávajú negatívny pohľad. Podľa najnovšieho jarného prieskumu Eurobarometer totiž 84 percent Slovákov považuje situáciu v národnom hospodárstve za zlú, kým naopak len 13 percent za dobrú. V oboch prípadoch oproti poslednému prieskumu z jesene minulého roka podiel opýtaných klesol o jeden percentuálny bod.

O dva body na tri percentá tak vzrástol počet tých, ktorí sa nevedeli vyjadriť. V porovnaní s celou Európskou úniou sme tak väčší pesimisti. V európskej dvadsaťosmičke totiž hospodárstvo svojej krajiny vidí negatívne 63 percent opýtaných, vyše tretina má naopak pozitívny pohľad.

Oveľa lepšie však Slováci vnímajú finančnú situáciu svojich domácností. Za dobrú ju totiž v najnovšom prieskume označilo 55 percent respondentov, za zlú 43 percent opýtaných, kým v Európskej únii bol tento pomer 66 percent k 31 percent.

Slováci si myslia, že v Únii sa žije lepšie ako doma

Svoju aktuálnu situáciu v práci hodnotí pozitívne 51 percent Slovákov, negatívne 24 percent opýtaných, zvyšok sa nevyjadril za žiadnu z týchto odpovedí. V únii pozitívne svoju prácu vníma 56 percent ľudí, 26 percent naopak nie.

Výrazný nepomer je však napríklad v pohľade Slovákov na kvalitu života vo vlastnej krajine a v Európskej únii ako celku. Kým vo vlastnej krajine je kvalita života dobrá iba podľa 24 percent opýtaných, v Európskej únii všeobecne sa žije dobre až podľa 60 percent Slovákov.

Až takmer tri štvrtiny respondentov tak kvalitu života na Slovensku považujú za zlú, kým v únii sa žije zle iba podľa 31 percent Slovákov.

Väčšina Slovákov budúcnosť nevidí ružovo

Obyvatelia Slovenska pritom výraznejšie nehýria optimizmom ani pri pohľade do budúcnosti. Zlepšenie ekonomickej situácie na Slovensku v nasledujúcom roku predpokladá iba 20 percent opýtaných. Podľa 46 percent zostane všetko po starom a 31 percent očakáva zhoršenie.

Podobný majú Slováci aj pohľad na ekonomickú situáciu Európskej únie ako celku. Zlepší sa podľa 24 percent respondentov, zhorší podľa 20 percent a podľa 47 percent sa nezmení.

Ešte väčší pesimisti sme pri očakávanom vývoj zamestnanosti. Zlepšenie predpokladá len 18 percent opýtaných, naopak zhoršenie až 36 percent respondentov. Rovnako len 18 percent Slovákov očakáva zlepšenie na jeho osobnej pracovnej pozícii, pričom väčšina predpokladá, že sa nič nezmení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať