Bulhari obvinili české firmy zo zneužívania pozície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bulharsko
Nepokoje v Bulharsku. Foto: SITA/AP

SOFIA 25. júla (WEBNOVINY) – Bulharský protimonopolný úrad v piatok obvinil české firmy ČEZ a Energo-Pro a rakúsku EVN zo zneužívania dominantnej pozície na trhu. Spoločnosti údajne firemným klientom sťažovali zmenu dodávateľov elektriny a nákup energií na voľnom trhu.

Úrad stanovil firmám lehotu dva mesiace, dokedy sa majú vyjadriť k obvineniam a následne vynesie konečné stanovisko. Vysoké účty za elektrinu viedli minulý rok vo februári k zvrhnutiu vlády a v najchudobnejšej členskej krajine EÚ sú naďalej politicky citlivou témou.

EVN a ČEZ v reakcii na aktuálne oznámenie uviedli, že v krajine sa vždy riadili bulharským právom a európskou legislatívou. Stanovisko Energo-Pro sa agentúre Reuters nepodarilo získať.

V máji bulharský protimonopolný úrad rovnaké firmy obvinil, že telekomunikačným spoločnostiam účtovali neprimerane vysoké ceny za prístup k svojim distribučným sieťam.

Bulharské regulačné úrady už začali proces, ktorý by mohol viesť k odobratiu licencií dotknutých firiem. Predmetom sporu sú údajné dlhy, ktoré majú voči štátnej energetickej spoločnosti NEK. ČEZ, Energo-Pro a EVN pochybenie odmietajú, pričom tvrdia, že NEK im naopak dlhuje peniaze za inštalácie veterných a solárnych elektrární.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ČEZ SlovenskoPMÚ Protimonopolný úrad SR