Sankcie Únie oslabia podľa Rusov boj proti terorizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia
Foto: SITA/AP

MOSKVA 26. júla (WEBNOVINY) – Najnovšie sankcie Európskej únie voči Rusku oslabia spoluprácu medzi Moskvou a Bruselom v oblasti boja proti terorizmu ako aj ďalším bezpečnostným hrozbám. V najnovšej reakcii to uvádza ruská diplomacia.

„Ďalší zoznam sankcií je priamym dôkazom toho, že krajiny EÚ sa vydali smerom úplného obmedzenia spolupráce s Ruskom v otázkach medzinárodnej a regionálnej bezpečnosti,“ uvádza sa v stanovisku ruského ministerstva zahraničných vecí.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Patrí tam aj boj proti šíreniu zbraní hromadného ničenia, terorizmu, organizovanému zločinu ako aj ďalším výzvam a nebezpečenstvám,“ dodáva Moskva.

Európska únia sa v piatok dohodla na rozšírení sankcií voči Rusku pre podozrenia, že hrá rozhodujúcu úlohu v kríze na Ukrajine. Sankcie sa však opäť netýkajú dvoch najkľúčovejších sektorov ruskej ekonomiky – technologického a plynárenského.

Obrazom: Na Ukrajine zostrelili malajzijské lietadlo

Brusel sa rozhodol uvaliť zákaz cestovania do únie 15 vysoko postaveným Rusom vrátane šéfa Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Bortnikova, ale aj šéfa parlamentného výboru pre zahraničné tajné služby Michaila Fradkova. Okrem zákazu cestovania budú obaja čeliť aj zmrazeniu účtov vedených v členských štátoch EÚ.

Medzi predstaviteľmi postihnutých sankciami sú aj ďalší vysoko postavení Rusi. Patrí medzi nich šéf ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev alebo čečenský líder Ramzan Kadyrov, ktorý pred časom verbálne podporil anexiu Krymu k Rusku.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Vystupňovanie sankcií má byť odpoveďou na správanie Ruska v konflikte na východnej Ukrajine po zostrelení malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo minulý týždeň vo východnej časti Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami.

Na najnovších sankciách sa dohodli veľvyslanci pri EÚ zo všetkých 28 členských štátov. Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy požiadal lídrov jednotlivých krajín únie, aby ambasádorov splnomocnili pri schvaľovaní tohto návrhu s cieľom vyhnúť sa ďalšiemu mimoriadnemu summitu. Proces by mali formálne zavŕšiť v utorok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Herman Van RompuyRamzan Kadyrov