Napätie medzi Rusko a Západom dvihlo ceny ropy a zlata

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa, ropna plosina
Foto: SITA/AP

NEW YORK 27. júla (WEBNOVINY) – Londýnska ropa Brent v piatok zdražela o viac ako o 1,3 USD, keďže boje na Ukrajine a zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a Západom vyvolali nové obavy z narušenia dodávok na trh. „Eskalácia nepriateľstva vyvoláva obavy o dodávky, keďže sa čaká hra energetickou kartou zo strany Ruska a Západu v snahe spôsobiť si vzájomné ekonomické škody,“ povedal John Kilduff zo spoločnosti Again Capital LLC.

Septembrové dodávky londýnskej ropy Brent zdraželi o 1,32 USD na 108,39 USD za barel. Išlo o najvyššiu uzatváraciu hodnotu od 10. júla. Septembrové dodávky ľahkej americkej ropy si pripísali 2 centy a uzavreli na úrovni 102,09 USD za barel.

Cena zlata sa v piatok tiež zvýšila. Ožila po oslabení počas predošlého obchodovacieho dňa. Dôvodom piatkového posilnenia ceny zlata bol rast napätia medzi Ruskom a Západom pre Ukrajinu, ktoré podnietilo špekulantov na opätovný nákup žltého kovu pred víkendom. Spotová cena zlata do 19:03 GMT stúpla o 0,7 percenta na 1301, 81 USD za uncu. Augustové dodávky na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli vyššie o 12,50 USD na 1303,30 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať