S&P potvrdila ratingy ČR, Chorvátska a Belgicka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze_euro
Foto: Archívne foto SITA/AP

BRATISLAVA 27. júla (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s potvrdila Českej republike rating dlhodobých záväzkov v zahraničnej mene na stupni AA- a rating dlhodobých záväzkov v domácej mene na úrovni AA. Zároveň krajine potvrdila krátkodobý rating na stupni A-1+. Výhľad ratingov je stabilný.

Hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny podľa agentúry odzrkadľuje jej stabilné inštitúcie a prezieravé riadenie ekonomiky, ktorá sa prejavuje v nízkej zahraničnej zadlženosti a zdravom bankovom sektore. Stabilný výhľad ratingov vyplýva z očakávania agentúry, že česká koaličná vláda bude pokračovať v realizácii fiškálnych a štrukturálnych reforiem.

Belgicko prosperuje

Agentúra Standard & Poor’s potvrdila aj hodnotenie úverovej spoľahlivosti Chorvátska a Belgicka. V prípade Chorvátska potvrdila rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov krajiny na úrovni BB/B so stabilným výhľadom. Uviedla, že ratingy podporujú významné strednodobé príležitosti vyplývajúce z nedávneho vstupu krajiny do Európskej únie.

Belgicku agentúra potvrdila nevyžiadaný rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov na stupni AA/A-1+ so stabilným výhľadom. Hodnotenie úverovej spoľahlivosti Belgicka odzrkadľuje vysokú prosperitu ekonomiky a relatívne vysokú inštitucionálnu efektívnosť.

Moody’s zlepšil hodnotenie úverovej spoľahlivosti Portugalska

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s zvýšila rating záväzkov portugalskej vlády na stupeň Ba1 z úrovne Ba2 a pridelila mu stabilný výhľad. Rating krátkodobých záväzkov krajiny agentúra potvrdila na úrovni Not-Prime. Zlepšenie ratingu je odzrkadlením očakávania, že v krajine bude pokračovať fiškálna konsolidácia. Moody’s pritom predpokladá, že na úverový profil vlády nebude mať významný vplyv terajšia neistá situácia banky Banco Espirito Santo (BES).

Hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny podporuje aj dobrá pozícia portugalskej vlády v oblasti likvidity, keďže opätovne získala prístup na dlhopisové trhy. Vláda v tomto roku zatiaľ emitovala strednodobé a dlhodobé dlhopisy v hodnote 11,8 mld. eur. V závere mája mala hotovostnú rezervu v sume vyše 22 mld. eur, čiže na úrovni 13 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Stabilný výhľad ratingu Portugalska odzrkadľuje vyváženosť rizík a možností ekonomiky. Hospodársky rast krajiny by pritom mohol byť lepší, ako sa predpokladá, keďže Portugalsko v posledných rokoch zrealizovalo rozsiahle štrukturálne reformy. Agentúra uviedla, že rating Portugalska môže ďalej zlepšiť a posunúť ho do investičného pásma, ak bude jasno v otázke fiškálnej politiky budúcej vlády a zreteľne sa prejaví trend poklesu deficitu verejných financií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Moody'sStandard & Poor's