Nemeckí profesori napadli bankovú úniu na súde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Europska centralna banka euro peniaze
Foto: SITA/AP

BERLÍN 27. júla (WEBNOVINY) – Skupina nemeckých profesorov podala sťažnosť na ústavný súd krajiny proti plánovanej bankovej únii v Európe, ktorá má začať fungovať od novembra. Informoval o tom v nedeľu Welt am Sonntag. „Banková únia nemá legálny podklad v zmluvách o Európskej únii a preto je porušením základného zákona,“ citoval denník berlínskeho právnika Markusa Kerbera, ktorý je profesorom verejného finančníctva a ekonomiky.

„Európska banková únia by mohla vzniknúť iba po zmene dohôd o EÚ,“ vyhlásil Kerber pre Welt am Sonntag. Hovorkyňa nemeckého ministerstva financií sa odmietla priamo vyjadriť k podnetu profesorov, keďže rezort nedostal nijakú právnu sťažnosť. „Ministerstvo financií starostlivo posúdilo terajšie základy bankovej únie v rozsahu zodpovednosti rezortu. Bankovú úniu považujeme za ústavnú,“ uviedla hovorkyňa vo vyhlásení.

Založenie bankovej únie je hlavnou odpoveďou na krízu finančného sektora s cieľom budovať dôveru. Projekt bankovej únie ráta s tým, že Európska centrálna banka (ECB) bude uskutočňovať dohľad v rámci tento únie a bude mať možnosť rozhodnúť o likvidácii peňažných ústavov, ktoré podľa nej budú príliš slabé na to, aby prežili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať