Dolár bol blízko šesťmesačného maxima, euro sa stabilizovalo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dolár, peniaze
Nová stodolárová bankovka, ktorú dávajú do obehu v USA. Foto: SITA/AP

LONDÝN 28. júla (WEBNOVINY) – Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, sa v pondelok nachádzal v blízkosti šesťmesačného maxima.

Po dvoch týždňoch dobrého výkonu dolára sa posilnilo presvedčenie, že americká mena je definitívne pripravená naplniť prognózu jej dlho očakávaného zotavenia. Ekonomický rast USA totiž podstatne predbehol rast hospodárstva v Európe.

Euro sa však v pondelok stabilizovalo. Počas ranného európskeho obchodovania bolo voči doláru o necelých 0,1 % vyššie, a to na úrovni 1,3438 USD/EUR.

Dolárový index bol vo výške 81 bodov, čiže mierne pod svojím piatkovým maximom 81,084 bodu. Piatková hodnota indexu bola najvyššia od začiatku februára. Kurz dolára oproti japonskému jenu sa nezmenil a bol na úrovni 101,81 JPY/USD.

Maďarský forint a poľský zlotý v pondelok oproti spoločnej európskej mene oslabili, ale česká koruna mierne stúpla. Forint si do 12:19 SELČ odpísal 0,08 % a klesol na 308,600 HUF/EUR a zlotý oslabil o 0,06 % na 4,147 PLN/EUR. Koruna však získala 0,03 % a posilnila na 27,467 CZK/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia