Pásmo Gazy dostane ako pomoc od Európy päť miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje
Izraelské sily vypálili proti svojim cieľom stovky striel, ktoré zmenili oblohu na oranžovú. Foto: SITA/AP

BRUSEL 29. júla (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) poskytla ďalších päť miliónov eur na pomoc obyvateľom Pásma Gazy, kde sa v dôsledku bojov medzi Izraelom a hnutím Hamás neustále zhoršuje humanitárna situácia. Financie sa použijú na poskytnutie pitnej vody, základnej zdravotnej služby, dávok potravín a hygienických potrieb.

Komisárka pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgievová vyjadrila znepokojenie nad rastúcim počtom mŕtvych a zranených. „Je nepochopiteľné, že vojenskými cieľmi sa stávajú aj nemocnice a školy,“ vyhlásila.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a Palestínčanmi pokračuje

Komisárka obe strany konfliktu vyzvala, aby umožnili bezpečný prísun humanitárnej pomoci. „Je dôležité, aby sa pomoc dostala k ľuďom, ktorí ju zúfalo potrebujú,“ povedala. EK poskytla Pásmu Gazy tento rok pomoc vo výške 23,5 milióna eur.

Izraelská armáda v nedeľu opäť obnovila útoky v Pásme Gazy krátko po tom, ako vypršalo niekoľkohodinové humanitárne prímerie. Bezpečnostná rada OSN vzápätí opäť vyzvala na „bezodkladné a bezpodmienečné humanitárne prímerie“ medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamás.

Počet obetí izraelskej ofenzívy na strane Palestínčanov už prekročil hranicu tisíc mŕtvych, 35 obetí hlásia na izraelskej strane. Domovy muselo opustiť asi 150-tisíc ľudí. EK odhaduje, že asi 1,2 milióna obyvateľov pásma má len obmedzený prístup k pitnej vode a základným hygienickým potrebám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia