Únia sa dohodla na znení nových sankcií proti Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko
Foto: SITA/AP

BRUSEL 29. júla (WEBNOVINY) – Rozhodnutie Japonska zaviesť sankcie proti ruským občanom a subjektom, ktoré podľa krajiny nesú zodpovednosť za nestabilitu na Ukrajine, považuje Moskva za „nepriateľský“ krok. Uviedlo to v utorok ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Uvalenie sankcií nevyhnutne povedie k zhoršeniu vzájomných vzťahov v mnohých oblastiach, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Japonsko v pondelok oznámilo, že zmrazí aktíva tých ruských subjektov, ktoré sa priamo zapojili do ruskej anexie Krymu a prispievajú k nestabilite na Ukrajine.

Opatrenia sú zamerané na celý sektor ruskej ekonomiky

Európska únia sa v utorok dohodla na novom súbore sankcií voči Rusku pre podozrenia, že prispieva k súčasnej napätej situácii na Ukrajine.

Opatrenia tentoraz na rozdiel od minulosti už nie sú namierené len proti konkrétnym osobám, ale celým sektorom ruskej ekonomiky. Najviac postihnutým bude pritom ruské finančníctvo, ale aj technologický a obranný sektor. Členovia EÚ sa tiež dohodli na tom, že z európskych kapitálových trhov vyženie ruské štátom vlastnené banky.

K dohode prišlo na schôdzke veľvyslancov všetkých 28 členských štátov EÚ. Tí dostali od hláv svojich štátov a vlád poverenie na prijatie konkrétnych opatrení. Cieľom je, aby sa preto nemusel konať ďalší summit únie v Bruseli. Detaily dohody by mali veľvyslanci prerokovať v stredu, keď zoznam sankcií vyjde v úradnom vestníku EÚ.

Podľa holandského ministra zahraničných vecí Fransa Timmermansa sankcie namierené na vyhnanie ruských bánk z európskych kapitálových trhov budú mať pre Moskvu „ďalekosiahle a okamžité dôsledky“.

Washington a Brusel doteraz zavádzali sankcie voči konkrétnym osobám

Sankcie by mali byť v platnosti jeden rok, pričom k prehodnoteniu ich reálnych účinkov môže prísť najskôr tri mesiace po ich uvedení do platnosti, teda 31. októbra. Na opatrení sa ešte v pondelok prostredníctvom telekonferencie predbežne dohodli lídri Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a Spojených štátov.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Washington a Brusel doteraz zavádzali sankcie voči konkrétnym osobám v Rusku, čo sa naposledy dotklo napríklad šéfa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Tentoraz však budú postihnuté celé sektory. Udeje sa tak napriek obavám niektorých európskych krajín, že reštrikčné opatrenia poškodia ich ekonomiky.

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy minulý týždeň vyjadril presvedčenie, že sankcie „by mali mať silný vplyv na ruskú ekonomiku a len mierny vplyv na európske hospodárstvo“. Opatrenia sa navyše budú týkať len budúcich kontraktov, čo by znamenalo, že Francúzsko bude môcť splniť svoj záväzok týkajúci sa kritizovanej dodávky vojenských lodí do Ruska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Herman Van Rompuy