Počet poberateľov nezamestnaneckej dávky na Slovensku klesol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sociálna_poisťovňa

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Sociálna poisťovňa vyplatila v júni tohto roka dávku v nezamestnanosti takmer 35,2 tisíc osobám. V porovnaní s májom sa počet poberateľov tejto dávky znížil o 137 osôb. Medziročne počet poberateľov dávky minulý mesiac klesol o 5,2 tisíc ľudí.

V prvom polroku tohto roka dostávalo dávku v nezamestnanosti priemerne mesačne 36,8 tisíc osôb, čo je v porovnaní s prvým polrokom vlaňajška pokles o 6,8 tisíc ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Na dávku v nezamestnanosti majú nárok tí nezamestnaní, ktorí boli poistení v nezamestnanosti najmenej dva roky v posledných troch rokoch. Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 percent z hrubého príjmu poistenca.

Výška dávky sa určuje z hrubých príjmov dosahovaných v období dvoch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Maximálny základ na výpočet dávky v nezamestnanosti sa od začiatku minulého roka znížil z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov na jej dvojnásobok. Maximálny denný vymeriavací základ je od prvého júla tohto roka do 30. júna budúceho roka vo výške 54,1809 eura.

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti poskytovanej za mesiac, ktorý má 30 kalendárnych dní, tak dosahuje 812,8 eura. V mesiaci, ktorý má 31 kalendárnych dní, je najvyššia dávka v nezamestnanosti v sume 839,9 eura.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa