Nezamestnaní môžu dostať mesačne až takmer 840 eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
ilustračné foto Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 30. júla (WEBNOVINY) – Maximálna výška dávky v nezamestnanosti, ktorú môže uchádzač evidovaný na úrade práce dostať od Sociálnej poisťovne, sa od začiatku tohto mesiaca pri 30-dňovom mesiaci zvýšila z pôvodných 794 eur na 812,8 eura. Pri 31-dňovom mesiaci najvyššia možná dávka v nezamestnanosti stúpla o 19,4 eura na 839,9 eura. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Nové, vyššie maximum sa nevzťahuje na všetkých

Najvyššia možná dávka v nezamestnanosti sa zvýšila vzhľadom na rast priemernej mzdy Slovensku, ktorá vlani medziročne stúpla o 2,36 percenta na 824 eur. Maximálny denný vymeriavací základ, z ktorého sa vychádza pri určovaní najvyššej možnej dávky, sa totiž počíta z dvojnásobku priemernej mzdy na Slovensku.

Maximálny denný vymeriavací základ je od prvého júla 2014 vo výške 54,1809 eura a maximálna denná dávka v nezamestnanosti tvorí polovicu z tejto sumy. Nové, vyššie maximum je podľa Višvádera možné uplatniť iba pri nároku na dávku v nezamestnanosti vzniknutom najskôr od prvého júla 2014.

Výška dávky sa stanovuje z príjmov zamestnanca

Ide teda o prípady, keď bol nezamestnaný zaradený do evidencie uchádzačov o prácu prvého júla tohto roka a neskôr. „Ak bola osoba zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie pred prvým júlom 2014, nie je možné použiť pri výpočte dávky v nezamestnanosti takto určené maximum, ale použije sa maximum platné v čase zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie,“ dodal hovorca poisťovne.

Výška dávky v nezamestnanosti sa stanovuje zo zamestnancom dosahovaných vymeriavacích základov na platenie poistného v nezamestnanosti, teda z hrubých príjmov zamestnanca, ktoré získal v období dvoch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Višváder
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa