Euro kleslo voči doláru na osemmesačné minimum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro, dolar
Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 30. júla (WEBNOVINY) – Euro v stredu kleslo voči doláru na osemmesačné minimum. Pod úrovňou 1,34 USD/EUR sa nachádza prvýkrát od novembra minulého roku. Dôvodom oslabenia sú očakávania, že údaje o nemeckej inflácii prispejú k rozhodnutiu Európskej centrálnej banky (ECB) napumpovať do ekonomiky väčšie množstvo peňazí.

Na euro vplývajú v poslednej dobe aj znepokojenie zo situácie na Ukrajine a obavy, že sankcie voči Rusku by mohli mať negatívny ekonomický dopad na Európu. Ďalšie sankcie, ktoré sa zameriavajú na ruský finančný, zbrojársky a energetický sektor, oznámili Európa a USA v utorok.

Euro kleslo voči doláru na 1,3395 USD/EUR po tom, ako sa počas dňa obchodovalo na úrovni 1,3402 USD/EUR. Japonský jen oslabil voči doláru na 102,28 JPY/USD. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, posilnil na 81,312 bodu, čo predstavuje najvyššiu úroveň za posledných šesť mesiacov.

Na stredoeurópskych devízových trhoch sa v stredu kurz českej koruny voči spoločnej európskej mene počas obchodovania nezmenil, maďarský forint a poľský zlotý mierne klesli. Koruna zostala do 14:53 SELČ na úrovni 27,505 CZK/EUR, hodnota forintu sa znížila o 0,14 % na 311,250 HUF/EUR a zlotý oslabil o 0,01 % na 4,151 PLN/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať