Únia rozšírila sankcie, zmrazila majetky ľuďom okolo Putina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SITA/AP

BRUSEL 31. júla (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) v stredu zverejnila mená ôsmich Rusov a názvy troch spoločností, ktorým EÚ najnovšie zmrazila majetok v rámci sankcií voči Rusku za jeho prístup k separatistickému povstaniu na východe Ukrajiny.

EÚ zverejnila nový zoznam sankcionovaných Rusov a firiem

Na zozname, ktorý sa objavil v úradnom vestníku dvadsaťosmičky, figurujú viaceré osoby blízke ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vrátane veľkopodnikateľa Arkadija Rotenberga známeho ako jeho dlhoročný partner pri zápasení v džude.

Členovia EÚ pridali na čiernu listinu taktiež Jurija Kovaľčuja a Nikolaja Šamalova, vlastníkov najväčších podielov v banke Rossija spájanej s Kremľom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Jednou z menovaných firiem je Ruská národná komerčná banka, ktorá začala pôsobiť na Kryme ako prvá ruská banka po marcovom anektovaní územia. Ďalšími sú výrobca protilietadlových zbraní Almaz-Antej a letecký dopravca Dobroľot prevádzkujúci linku medzi Moskvou a Simferopolom na Kryme.

Po najnovšom rozšírení EÚ uplatňuje v súvislosti s krízou na Ukrajine sankcie v podobe zmrazenia majetku a nevydávania cestovných víz voči 95 jednotlivcom a 23 subjektom.

Krajiny G7 varujú Rusko pred ďalšími sankciami

Lídri krajín skupiny G7 v stredu vydali spoločné stanovisko, v ktorom varovali Rusko, že bude čeliť dodatočným ekonomickým sankciám, ak nezmení kurz svojej politiky voči Ukrajine. „Rusko má stále šancu vybrať si cestu znižovania napätia,“ uvádza sa v stanovisku. Ak sa tak však nestane, krajiny sú pripravené zintenzívňovať sankcie.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Krajiny G7, ku ktorým patria USA, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Veľká Británia vyzývajú na udržateľné prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou. Predstavitelia týchto krajín zároveň vyzývajú na prímerie v oblasti havárie malajzijského lieta, ktoré sa vo východnej Ukrajiny zrútilo 17. júla.

Prezident USA Barack Obama v utorok oznámil zavedenie nového súboru sankcií voči Rusku, ktorý je namierený proti tamojšiemu energetickému, finančnému a zbrojnému sektoru. Spoločne s EÚ chce takto zvýšiť nátlak na Moskvu obviňovanú Západom z podporovania separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

Nový zoznam Rusov a firiem, ktorým Únia zmrazila majetky

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia