Argentíne vypršala lehota na splatenie dlhov, hrozí bankrot

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Argentína je v platobnej neschopnosti
Argentína je v platobnej neschopnosti. Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 31. júla (WEBNOVINY) – Argentína sa druhýkrát po dvanástich rokoch ocitla v platobnej neschopnosti.

Lehota na splatenie dlhov veriteľom, ktorí po štátnom bankrote v roku 2002 nepristúpili na reštrukturalizáciu dlhu, krajine uplynula vo štvrtok o 6:00 SELČ.

Argentínsky minister hospodárstva Axel Kicillof informoval, že hedžové fondy odmietli ponuku Argentíny vymeniť dlhopisy za rovnakých podmienok ako pri reštrukturalizácii štátneho dlhu v rokoch 2005 a 2010.

„Dohodu sa nanešťastie nepodarilo dosiahnuť a Republika Argentína je bezprostredne pred platobnou neschopnosťou,“ uviedol súdom menovaný sprostredkovateľ Daniel Pollack.

Federálny sudca priznal hedžovým fondom nárok na kompenzácie

Vláda v Buenos Aires mala do stredy polnoci newyorského času (štvrtok 6:00 SELČ) uhradiť majiteľom reštrukturalizovaných dlhopisov splátku 539 miliónov dolárov. Vyplatenie čiastky však zablokoval federálny sudca v USA, keď rozhodol, že Argentína musí najskôr zaplatiť držiteľom pôvodných dlhopisov.

„Argentína zaplatila, má peniaze, naďalej bude uhrádzať ďalšie splátky, pretože to chce a pretože peniaze sú k dispozícii,“ povedal Kicillof. „Peniaze máme, ak by to bol štátny bankrot, peniaze by sme nemali,“ zdôraznil minister.

Federálny sudca v New Yorku, ktorý priznal hedžovým fondom nárok na kompenzácie, však rozhodol, že pokračovanie v splácaní reštrukturalizovaného dlhu bez uhradenia záväzkov voči majiteľom pôvodných dlhopisov by bolo protiprávne.

Časť veriteľov sa k reštrukturalizácii nepripojila

Argentína sa dostala do bankrotu v roku 2002 po oznámení, že krajina nedokáže splácať dlh v celkovom objeme 100 miliárd dolárov. K dohode o reštrukturalizácii sa následne prihlásilo 93 percent držiteľov dlhopisov, ktorým Argentína vyplatila za jeden dolár 25 až 29 centov.

Malá časť veriteľov vrátane hedžových fondov NML Capital a Aurelius Capital Management sa k dohode nepripojila a súdnou cestou žiadajú vrátiť plnú hodnotu dlhopisov v sume 1,33 miliardy dolárov.

To Argentína odmieta pre obavy, že k niekoľkým žalujúcim fondom by sa pripojili aj ďalší veritelia, ktorí nepristúpili na výmenu dlhopisov. Celková nárokovaná čiastka by sa tak podľa vlády v Buenos Aires mohla vyšplhať až na 20 miliárd dolárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia