Čistý zisk skupiny VÚB vzrástol o 8,2 percenta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
* zľava platná len pre Flexipôžičku na bývanie, nie je možná kombinácia oboch zliav pri jednom úvere Foto: VÚB, a.s.

BRATISLAVA 31. júla (WBN/PR) – Skupina VÚB, člen medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, dosiahla v prvom polroku 2014 čistý zisk 76,2 mil. eur, čo je medziročne o 8,2% viac. Celkové aktíva skupiny dosiahli 11,5 mld. eur, pričom úverové portfólio narástlo o 5,6% na 7,9 mld. eur.

Skupina VÚB preukázala aj v prvom polroku pozitívnu výkonnosť, keď jej aktíva vzrástli o 1,3% na 11,5 mld. eur. Intenzívna práca v komerčnej oblasti priniesla významný, 5,6%-ný rast úverového portfólia skupiny, ktoré dosiahlo 7,9 mld. eur. Nárast súvisel predovšetkým s vynikajúcimi výsledkami predaja hypotekárnych a spotrebných úverov. Vďaka pevnej základni klientskych vkladov si skupina udržiava kvalitnú mieru likvidity vyjadrenú pomerom úverov a vkladov na úrovni 84% (vrátane dlhových cenných papierov).

Prevádzkové výnosy skupiny VÚB stúpli medziročne o 2,4% na 270 mil. eur. Kľúčovou zložkou boli čisté úrokové výnosy, ktoré vďaka rastu objemu úverov a optimalizácii úrokových nákladov narástli o 4,4%. Čistý výsledok z finančných operácií podporil výnosy 10,4%-ným medziročným rastom. Výnosy z poplatkov a provízií boli negatívne ovplyvnené novou legislatívou súvisiacou s poplatkami pri hypotekárnych a spotrebných úveroch

Skupina VÚB dokázala udržať prevádzkovú efektívnosť s pomerom nákladov a výnosov na úrovni 42%. Prevádzkové náklady bez bankového odvodu a odvodu do Fondu ochrany vkladov (znovuzavedeného v roku 2014) rástli v súlade s nárastom aktivít a dosiahli úroveň 113,7 mil. eur.

Aj napriek dopadu bankového odvodu a odvodu do Fondu ochrany vkladov vzrástol skupine VÚB zisk pred zdanením medziročne o 2,5% na 96,8 mil. eur a čistý zisk stúpol o 8,2% na 76,2 mil. eur.

Kapitálová primeranosť skupiny VÚB ku koncu polroka dosiahla 17,55%, čo je vysoko nad minimom požadovaným Národnou bankou Slovenska (10,37%).

V prvom polroku sme tvrdo pracovali a dosiahli sme vynikajúce výsledky tak z komerčného hľadiska ako aj z pohľadu ziskovosti. Aj naďalej zostávame orientovaní na biznis a sústredíme sa na ďalší rast,“ uviedol Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky.

Foto: VÚB, a.s.

Do skupiny VÚB patrí VÚB banka a jej 100%-né dcérske spoločnosti Consumer Finance Holding, VÚB Factoring a VÚB Leasing. Skupina z konsolidovaného hľadiska taktiež zahŕňa i VÚB Generali DSS (podiel 50%) a VÚB Asset Management (podiel 40,55%).

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie VÚB Všeobecná úverová banka