Slovenské firmy potrebujú identifikačný kód

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Diana Damrau Foto: Centrálny depozitár cenných papierov SR

BRATISLAVA 31. júla (WBN/PR) – Spoločnosti, ktoré vykonávajú transakcie na finančných trhoch a podliehajú nariadeniu EMIR, musia mať vlastný identifikačný kód. Ide o jedinečný alfanumerický 20 miestny kód, ktorého štruktúra je určená medzinárodnou normou ISO 17442. Kód slúži na presnú, jednoznačnú a nezameniteľnú identifikáciu právnických osôb. Regulátor určil, že pre účely nariadenia Európskej únie bude identifikátorom jednotlivých subjektov kód LEI. Na Slovensku začal prideľovať LEI kódy Centrálny depozitár cenných papierov SR, a.s.

Diskusia o potrebe jednoznačnej identifikácie spoločností vznikla na úrovni celosvetového zoskupenia G 20 v súvislosti s finančnou krízou, kedy silné svetové ekonomiky diskutovali o nevyhnutnosti kontroly tokov na finančných trhoch. Neskôr iniciatívu podporila aj Európska únia, ktorá vydala nariadenie EMIR (NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 648/2012 zo 4. júla 2012 o mimoburzových derivátoch, centrálnych protistranách a archívoch obchodných údajov.) V zmysle tohto nariadenia majú spoločnosti od 12.februara 2014 povinnosť ohlasovať prostredníctvom archívu obchodných údajov všetky informácie, ktoré sa týkajú uzatvorených zmlúv o derivátoch ako aj ich zmien,“ upresňuje Dagmar Kopuncová z Centrálneho depozitára cenných papierov SR, a.s. „Jedným z povinných údajov, ktoré sa nahlasujú do archívu obchodných údajov, je práve identifikátor spoločnosti, ktorá zmluvu uzatvorila.“

Na rozdiel od iných používaných štandardizovaných identifikátorov sa LEI kód prideľuje v rámci globálneho systému. Tento systém vylučuje, aby dva rôzne subjekty mali pridelený rovnaký identifikačný kód, resp. aby jeden subjekt mal dva rôzne kódy. Globálny systém prideľovania LEI kódov zároveň zaručuje jedinečnú identifikáciu subjektov v celosvetovom meradle, vysokú kvalitu referenčných údajov a integritu systémov.

Podľa nariadenia EMIR majú povinnosť ohlasovať zmluvy o derivátoch finančné ako aj nefinančné subjekty – napr. investičné spoločnosti, úverové inštitúcie, poisťovne a zaisťovne, podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov, alternatívne investičné fondy, DSS. „Pridelením LEI kódu získajú spoločnosti aj viaceré výhody.“ dopĺňa Dagmar Kopuncová. „Zvýši sa ich kredibilita ako seriózneho a transparentného obchodného partnera, zlepšia sa ich príležitosti na obchodovanie v dôsledku lepšej identifikácie protistrany pri riadení rizika. LEI kód môžu využívať aj vo vlastných systémoch na identifikáciu obchodných partnerov.“

Globálny systém prideľovania LEI kódov je riadený Nadáciou GLEIF, ktorá začala svoju činnosť od konca júna 2014 pod dohľadom Výboru regulátorov pre dohľad, ktorý určil jednotné postupy pre všetky subjekty prideľujúce LEI kód. O pridelenie LEI kódu žiadajú subjekty na lokálnej úrovni a po získaní súhlasu získajú štatút lokálneho operátora. „Centrálny depozitár cenných papierov SR, a.s. prideľuje ako jediný subjekt na Slovensku LEI kódy a získal aj status miestnej prevádzkovej jednotky. LEI kódy pridelené CDCP SR teda môžu subjekty používať na ohlasovanie zmlúv podľa nariadenia EMIR,“ dopĺňa informáciu Dagmar Kopuncová. Databáza pridelených LEI kódov bude pravidelne aktualizovaná a všetky informácie v nej budú verejne dostupné.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie CDCP Centrálny depozitár cenných papierov SR