Stovky Slovákov prídu o prácu, Microsoft zatvára závod

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 31. júla (WEBNOVINY) – Po zatvorení závodu Microsoft (bývalá Nokia) v maďarskom Komárome príde o prácu 675 Slovákov. Informovalo o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR).

Minister práce Ján Richter preto zvolal rezortné koordinačné rokovanie za účasti vedenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj riaditeľov dotknutých Úradov práce v Komárne a v Nových Zámkoch. Cieľom operatívneho stretnutia bola príprava preventívnych krokov slovenskej strany.

Úrad práce v Komárne po dohode s úradom práce v Maďarskej republike dočasne zriadi vysunuté pracovisko v priestoroch závodu, aby tak priamo pomáhal prepusteným slovenským občanom na základe ich individuálnej kvalifikačnej diagnostiky a požiadaviek.

„Už dnes je možné konštatovať, aj vzhľadom na predbežný vývoj situácie , že spolupráca všetkých zainteresovaných plne funguje, problémom sa zaoberala aj EK prostredníctvom komisára pre zamestnanosť Lászlóa Andora, aj nášho komisára Maroša Šefčoviča. Všetci zainteresovaní sú pripravení podať prepusteným zamestnancom pomocnú ruku,“ povedal po skončení rokovania Richter.

Ako uviedlo MPSVR, v súčasnosti prebiehajú finálne rokovania medzi zväzom odborových organizácií v Maďarsku a vedením závodu týkajúce sa predovšetkým výšky odstupného pre prepustených zamestnancov. Podľa vyjadrení maďarských vládnych aj odborových autorít sa už analyzujú možnosti ďalšieho uplatnenia prepustených zamestnancov priamo v regióne v rámci príbuzných profesií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Richter
Firmy a inštitúcie Microsoft