Slovenských podnikateľov lákajú daňové raje, záujem rastie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plaz dovolenka plavanie
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. augusta (WEBNOVINY) – Záujem o daňové raje naďalej rastie. Podľa údajov poradenskej spoločnosti Bisnode počet spoločností, ktorých vlastník má adresu v daňovom raji, za prvých šesť mesiacov tohto roka vzrástol o 313 na 4166 adries. Prvé miesta v rebríčku opäť obsadili Spojené štáty americké, Panama a Cyprus.

Rok 2014 môže byť rekordný

Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Bisnode Milan Seliak, v prvej polovici tohto roka bol na Slovensku záujem podnikateľov o daňovú optimalizáciu, ochranu majetku, menšiu byrokraciu a zaistenie anonymného vlastníctva prostredníctvom zahraničných firiem.

„Zatiaľ čo rok 2013 môžeme označiť ako stagnačný, kedy bolo 207 nových firiem s vlastníkom v daňovom raji, už v prvom polroku 2014 bol prekonaný počet viac ako 300 firiem. Predpokladáme, že rok 2014 sa môže stať rekordérom,“ povedal Seliak.

Slováci obľubujú Ameriku

Medzi najatraktívnejšie krajiny patrili Spojené štáty americké s počtom 183 nových firiem. S väčším odstupom nasledovala Panama, kde bolo 40 firiem, Cyprus evidoval 24 firiem a Holandsko 20 firiem. Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj v prvom polroku 2014 investovali do základného kapitálu podnikateľských subjektov 6,7 mld. eur. Vlastníka v daňovom raji majú najčastejšie spoločnosti, ktoré podnikajú podľa firmy Bisnode v oblasti obchodu, technických činností či nehnuteľností.

V susednej ČR sa situácia vyvíja rozdielne. Podnikatelia preferujú podľa Seliaka zaistenie anonymity z dôvodu zákazu anonymných akcií v krajine a uprednostňujú Seychely či Marshallove ostrovy. „Slovenskí podnikatelia sa skôr orientujú na Ameriku, ktorá má v podnikateľskom prostredí väčšiu vážnosť,“ dodal Seliak.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať