Deficit štátneho rozpočtu narástol za rok skoro o tretinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ministerstvo financií, peniaze
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 1. augusta (WEBNOVINY) – Deficit štátneho rozpočtu dosiahol za sedem mesiacov tohto roka 2,153 miliardy eur. V medziročnom porovnaní tak vzrástol o 32,4 percenta, keď sa v samotnom júli navýšil o viac ako 180 miliónov eur.

Príjmy štátneho rozpočtu ku koncu siedmeho mesiaca medziročne stúpli o tri percentá na 6,356 miliardy eur, kým výdavky rástli o 9,1 percenta a dosiahli 8,509 miliardy eur. Na celý rok 2014 sa pritom rozpočtujú príjmy v objeme 14,108 mld. eur, výdavky 17,392 miliardy eur a schodok na úrovni 3,284 miliardy eur.

Lepšie vyberali hlavne DPH

Ako ďalej informuje rezort financií, daňové príjmy, ktoré tvoria gro celkových príjmov štátnej správy, za prvých sedem mesiacov tohto roka medziročne vzrástli o 2,1 percenta na 5,162 miliardy eur. Pozitívny vývoj bol podľa rezortu zaznamenaný u takmer všetkých typov daní. Zlepšil sa najmä výber dane z pridanej hodnoty, ktorý stúpol o 77,5 milióna eur.

Príjmy štátneho rozpočtu z dividend zaznamenali oproti predchádzajúcemu roku nárast o 72,9 milióna eur. Negatívny vývoj bol naďalej zaznamenaný v rámci príjmov z rozpočtu Európskej únie, ktoré medziročne poklesli o 337,4 milióna eur na 330,2 milióna eur.

„Nižšie príjmy sú dôsledkom dočasne pozastavených platieb v rámci niektorých operačných programov. O odblokovaní priebežných platieb by Európska komisia mohla rozhodnúť na jeseň,“ uvádza ministerstvo

Ropa je významným príjmom

Ostatné príjmy štátneho rozpočtu medziročne stúpli o 339,2 milióna eur na 766,7 milióna eur. Podľa rezortu financií ide najmä o príjmy Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktoré získal od mobilných operátorov za vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem, a to vo výške 163,9 milióna eur.

Ďalším významným príjmom v objeme 93 miliónov eur je príjem spojený s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov. V rovnakej výške však boli ovplyvnené aj ďalšie výdavky štátneho rozpočtu, teda uvedená operácia nemala dopad na schodok štátneho rozpočtu.

Peniaze
Foto: ilustračné, Shutterstock

Do rozpočtu Únie platíme menej

V rámci celkových výdavkov stúpli výdavky na obsluhu štátneho dlhu o 188,1 milióna eur na 1,398 miliardy eur, čo ministerstvo financií odôvodňuje ukončením výplaty kupónov štátnych dlhopisov vo výške 185 miliónov eur v apríli tohto roka.

V položkách súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu Európskej únie eviduje štát medziročný nárast o 30,4 milióna eur s nárastom potreby zdrojov spolufinancovania o 3,7 milióna eur. Platba do rozpočtu Únie klesla o takmer 14 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR