Na modernizáciu justície ide z eurofondov takmer 70 miliónov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Súd, kladivko
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 3. augusta (WEBNOVINY) – Do modernizácie justície pôjdu investície za takmer 70 miliónov eur. Projekty, ktoré sú financované z eurofondov, prispejú podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca k zrýchleniu súdneho konania a zjednodušia komunikáciu občanov a firiem so súdmi.

„Také rozsiahle investície do informatizácie súdov doposiaľ ešte na Slovensku nešli,“ zdôraznil minister Borec v rozhovore pre agentúru SITA. Minister ako príklad uviedol, že SR je jedinou krajinou v EÚ, ktorej sa podarilo zabezpečiť financovanie projektu tzv. elektronických náramkov z eurofondov.

Jeden z najväčších europrojektov

Systém elektronického monitoringu osôb je jedným z najväčších europrojektov, ktoré sa v justícii realizujú. Rezort očakáva, že do nového systému bude možné zapojiť každoročne 1500 až 2000 osôb. Okrem väzenstva bude využiteľný aj na riešenie štadiónovej kriminality či prevenciu pred domácim násilím.

Minulý mesiac MS SR uzatvorilo ďalšie veľké zmluvy v rámci projektu Rozvoj elektronických služieb súdnictva za takmer 30 miliónov eur. Súčasťou týchto projektov je vybudovanie novej komunikačnej siete v rezorte, vrátane systému videokonferencií.

Peniaze
Foto: ilustračné, Shutterstock

Ušetrí sa na transporte obvinených

„Vďaka týmto projektom budú účastníci konania môcť nahliadať do elektronických súdnych spisov cez internet a vďaka videokonferenciám ušetríme na transportoch obvinených či na cestovnom pre svedkov a znalcov,“ vysvetlil minister.

Významné investície idú aj do prípravy projektu Slov-Lex, teda záväznej podoby elektronickej Zbierky zákonov a nového systému na sledovanie legislatívneho procesu. Minister dodal, že informatizácia justície je len jednou z častí reformného úsilia jeho rezortu. Kľúčová je podľa neho aj príprava nových procesných kódexov, teda pravidiel súdneho konania, ale aj zvyšovanie zodpovednosti sudcov a členov ďalších právnických profesií.

Na projekt Rozvoj a inovácia súdno-trestnej a súdno-civilnej agendy (RTIS)

>sa čerpá grant vo výške 3 024 032 eur, pričom jeho financovanie je zabezpečené zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu. Ďalšie projekty sa financujú cez operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS).

Je to projekt elektronické služby monitoringu obvinených a odsúdených osôb (grant 26 945 900 eur), Rozvoj elektronických služieb súdnictva (výška grantu predstavuje 28 492 566 eur), Elektronická zbierka zákonov s grantom 9 499 980 eur a Register právnických osôb. Rezort spravodlivosti z neho realizuje len časť dotovanú grantom vo výške 1,3 milióna eur, celkový grant pre projekt je 12 miliónov eur. Koordinátorom tohto projektu je Štatistický úrad SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať