Švajčiarsko neplánuje zaviesť sankcie voči Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Svajciarsko
Foto: SITA/AP

ŽENEVA 4. augusta (SITA, Reuters) – Švajčiarsko nemá v úmysle uvaliť na Rusko sankcie a vo vzťahu k sporu na Ukrajine ostane neutrálne. Uviedol to v nedeľu švajčiarsky minister hospodárstva Johann Schneider-Ammann. Približne 75 percent exportu ruskej ropy sa podľa švajčiarskej vlády zobchoduje prostredníctvom Ženevy. Švajčiarska centrálna banka zase informovala, že ruské aktíva vo švajčiarskych bankách dosahujú približne 13,8 mld. švajčiarskych frankov (CHF).

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Švajčiarsko v súčasnosti predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Krajina tak má tak sprostredkovateľskú úlohu. Taktiež zohráva úlohu pri zabezpečení prístupu vyšetrovateľov k havarovanému malajzijskému lietadlu na Ukrajine. „Je mimoriadne dôležité, že existuje krajina, ktorá môže povedať „nedržíme nikomu stranu“. Ponúkame pomoc pri riešení krízy, ktorá priniesla neistotu a vojnu, krok za krokom ,“ povedal Schneider-Ammann. „Naša úloha by sa oslabila, ak by sme jednoducho zaviedli sankcie EÚ,“ doplnil.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Minister reagoval aj na otázku, aká je šanca, že Švajčiarsko svoj postoj zmení. Podľa jeho slov existuje v rámci vládneho kabinetu „veľká jednomyseľnosť“. Ak však Švajčiarsko neuvalí vlastné sankcie, niektoré z tých, ktoré sú platné v EÚ, sa uplatnia aj vo Švajčiarsku. Krajina je totiž súčasťou schengenského priestoru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať