Bielorusko súcití s Ukrajinou, dodá jej ropné produkty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bielorusko
Foto: SITA/AP

MINSK 4. augusta (WEBNOVINY) – Bielorusko dodá Ukrajine ropné produkty, aby krajina lepšie zvládla aktuálnu žatvu. Ukrajinskú hlavu štátu Petra Porošenka o tom v telefonickom rozhovore ubezpečil v pondelok bieloruský prezident Alexander Lukašenko. V Bielorusku podľa agentúry Reuters fungujú dve veľké rafinérie, veľkú väčšinu ropy krajina dováža z Ruska.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Alexander Lukašenko zdôraznil, že Bielorusko chápe naliehavosť tohto problému v čase žatvy a napriek domácim potrebám pomôže zabezpečiť ropné produkty pre ukrajinskú ekonomiku,“ uviedla vo vyhlásení kancelária bieloruského prezidenta.

Eurázijská únia by mala konkurovať Číne, USA aj Únii

Rusko, Bielorusko a Kazachstan v máji podpísali dohodu o vytvorení eurázijskej únie, ktorá by mala podľa ruského prezidenta Vladimira Putina svojou ekonomickou silou konkurovať Číne, Spojeným štátom americkým aj Európskej únii.

V jej rámci sa Rusko zaviazalo dodať Bielorusku v tomto roku bez colných poplatkov 23 miliónov ton ropy. Exportné clá z predaja hotových ropných produktov má na oplátku Minsk odvádzať Moskve.

Vrchol žatevnej sezóny by mohli ohroziť rastúce ceny

Ukrajina patrí medzi najväčších svetových exportérov obilia. Krajina sa nachádza uprostred vrcholiacej žatevnej sezóny, ktorú by mohli podľa tamojších predstaviteľov ohroziť rastúce ceny palív.

Rusko obmedzilo Ukrajine dodávky plynu od 16. júna po tom, čo sa Moskva a Kyjev nedohodli na urovnaní cenového sporu. Spoločnosť Gazprom, ktorá je najväčším ruským producentom plynu, tvrdí, že Ukrajina jej za odobratý plyn dlhuje vyše päť miliárd dolárov.

Ukrajina je od Ruska závislá pri pokrývaní viac ako polovice svojej spotreby plynu. Cez krajinu sa zároveň prepravuje viac ako polovica ruských dodávok plynu do Európskej únie, ktorá nákupom od Gazpromu pokrýva približne 30 percent svojich potrieb. Predchádzajúce spory medzi Moskvou a Kyjevom viedli k narušeniu dodávok európskym zákazníkom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander Lukašenko