V Šamoríne by mala vyrásť elektráreň na odpad

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Odpad
Foto: SITA

BRATISLAVA 5. augusta (WEBNOVINY) – V Šamoríne chce spoločnosť SPV Dálovce, s. r. o. postaviť zariadenie na výrobu elektriny a tepla. Energie bude investor v zariadení vyrábať prostredníctvom zhodnocovania komunálneho odpadu.

„Spracovanie odpadov vysokoteplotným splyňovaním plazmovou technológiou je v súčasnosti považované za najvhodnejší spôsob spracovania nielen komunálneho odpadu, ale je vhodné aj na zneškodňovanie nebezpečného odpadu a všetkých druhov materiálov, ktoré pochádzajú z ľudskej činnosti,“ uviedol investor vo svojom investičnom zámere, ktorý už predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

S výstavbou elektrárne na odpad chce spoločnosť začať v polovici budúceho roka. Ukončenie výstavby je naplánované o dva roky neskôr. Výšku investície spoločnosť nezverejnila. Vďaka investičnému projektu by však malo vzniknúť do 80 nových pracovných miest.

Ročne by sa malo v zariadení zhodnotiť od 60 do 240 kiloton komunálneho odpadu pochádzajúceho z obcí, ktoré sú v Združení obcí Horného Žitného ostrova, zo Senca a z Dunajskej Stredy.

Spoločnosť SPV Dálovce vznikla podľa výpisu z Obchodného registra SR v roku 2010. Spoločníkmi vo firme sú dve fyzické osoby. V predmete činnosti má firma okrem iného aj podnikanie v oblasti nakladania s nebezpečným odpadom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať