Autobusári sa hnevajú na vládu, finančnú pomoc chcú aj oni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Kandidát na prezidenta Robert Fico na tlačovej besede k ukončeniu volebnej kampane pred druhým kolom prezidentských volieb. Bratislava, 26. marec 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) – Zväz autobusovej dopravy (ZAD) žiada vládu, aby popri osobnej vlakovej doprave finančne podporila aj cestovanie autobusmi.

Výhrady má k tomu, že do zámeru vládneho Smeru-SD na zvýhodnené cestovanie na železnici pre vybrané skupiny ľudí nie je autobusová doprava zatiaľ zahrnutá. A to napriek tomu, že prepraví až 85 % cestujúcich v regionálnej doprave.

Obyvatelia si zaslúžia rovnaký prístup pre obe dopravy

Obyvatelia využívajúci v regiónoch iné druhy dopravy ako železničnú si podľa Zväzu autobusovej dopravy zaslúžia rovnaký prístup.

„Pokiaľ štát má záujem vybraným skupinám obyvateľstva poskytnúť výrazné zľavy na cestovanie, mal by samosprávne kraje finančne dostatočne zabezpečiť, aby boli schopné poskytovať cestujúcim rovnaké zľavy ako železnica,“ vyzval ZAD.

Spoločným záujmom štátu, samosprávy a dopravcov by podľa ZAD mal byť presun cestujúcich z áut do verejnej hromadnej dopravy a nie z jedného typu hromadnej dopravy do druhého. Zväz autobusárov tvrdí, že samosprávne kraje, mestá a obce najlepšie vedia, kde a aké sú prepravné potreby cestujúcich.

„Dostupné cestovanie autobusom je v regiónoch rozhodujúcim faktorom pre udržanie zamestnanosti alebo pre získanie nového pracovného miesta,“ pripomenul prezident ZAD Peter Pobeha. „Preto žiadame, aby vláda SR finančne podporila aj cestovanie autobusmi. Dôležité je, aby práve pri každodennej preprave do práce alebo do školy ľudia využívali hromadnú dopravu a na to potrebujeme atraktívnu ponuku,“ dodal.

Smer-SD navrhol v železničnej doprave bezplatné cestovanie

Smer-SD nedávno navrhol v železničnej doprave bezplatné cestovanie pre všetkých študentov a dôchodcov od 17. novembra tohto roku a zvýšenie zľavy pre dochádzajúcich za prácou z 35 % na 50 % od začiatku budúceho roku.

Ministerstvo dopravy plánuje zaviesť plošné zľavy pre študentov a dôchodcov cestujúcich vo vlakoch prevádzkovaných na základe zmluvy o výkone dopravných služieb vo verejnom záujme. O všetkých detailoch chce včas informovať. V súvislosti s požiadavkami ZAD rezort pripomenul, že objednávanie prímestskej autobusovej dopravy je plne v rukách samosprávnych krajov a tie autonómne rozhodujú o dopravných i tarifných otázkach.

„Štát si centrálne objednáva výkony vo verejnom záujme len na železniciach. Preto sme podľa nášho právneho názoru povinní kompenzovať sociálne zľavy len vo vlakoch prevádzkovaných na základe zmluvy o výkone dopravných služieb vo verejnom záujme,“ informovala agentúru SITA vedúca oddelenia pre vzťahy s verejnosťou na ministerstve dopravy Gabriela Jarošová.

„Podpora železničnej dopravy je v súlade s politikou SR aj Európskej únie, ktorá sa snaží podporovať tento druh dopravy ako ekologický a moderný, ktorý okrem iného odľahčuje aj situáciu na cestách,“ uzavrela.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SMER-SDZAD Zväz autobusovej dopravy