Ceny ropy a zlata stúpli pre hrozbu útokov v Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Burza
Foto: ilustračné, SITA/AP

NEW YORK/LONDÝN 8. augusta (WEBNOVINY) – Ceny ropy vo štvrtok vzrástli po správe, že Spojené štáty americké zvažujú letecké útoky voči extrémistom na severe Iraku. To zvýšilo obavy z možného narušenia dodávok ropy z Iraku, ktorý je druhým najväčším producentom ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Americkú ropu ovplyvnila aj situácia na domácom rafinérskom trhu vrátane štvortýždňovej odstávky rafinérie Coffeyville v štáte Kansas, ktorá patrí medzi jej hlavných spracovateľov. Britská ropa Brent posilnila o 85 centov na 105,44 USD za barel. Ľahká americká ropa si pripísala 42 centov a stúpla na 97,34 USD za barel.

Ceny zlata tiež posilnili, keďže investori ho považujú za bezpečnú investíciu. Dôvodom je rastúce napätie v Iraku a na Ukrajine. Podľa analytikov môže zlato aj naďalej rásť. Pozitívne ho ovplyvnila aj správa o leteckých útokoch Spojených štátov voči extrémistom v Iraku.

Počas skoršieho obchodovania však zlato pokleslo po tom, ako americké akcie vzrástli po správe, že počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň nečakane klesol. Spotová cena zlata vzrástla do 18:05 GMT o 0,4 percenta na 1310,74 USD za uncu. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 4,30 USD na 1 312,50 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať