Ministerstvo odmietlo väčšinu pripomienok k dani z príjmov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Danove priznanie
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 8. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvo financií (MF) pri navrhovaných zmenách v dani z príjmov aj po prehodnotení vyše šiestich stovák pripomienok viac-menej trvá na svojom. Zo všetkých 626 pripomienok, ktoré dostalo v rámci pripomienkového konania, síce vyše 170 akceptovalo a 76 akceptovalo čiastočne, žiadne výraznejšie ústupky však neavizuje.

Návrh novely zákona o dani z príjmov a ďalších zákonov tak pôjde na rokovanie vlády až s 372 neakceptovanými pripomienkami, z toho je až 207 zásadných s rozporom. Pripomienkujúcimi organizáciami pritom boli väčšinou zamestnávateľské a záujmové podnikateľské združenia.

Málo peňazí na výskum

Ministerstvo tak neakceptovalo napríklad ani návrh na zvýšenie podpory inovatívnych spoločností. V novele sa navrhuje navýšenie daňových výdavkov na vedu a výskum o 25 percent, podnikatelia, ale aj rezort hospodárstva žiadali tento podiel výrazne navýšiť.

Tvrdili, že v porovnaní so susednými štátmi je to jednoducho málo. „Podmienky odpočtu nákladov na výskum a vývoj boli výsledkom spoločných rokovaní so zástupcami zamestnávateľov aj zamestnancov. V budúcnosti je možné podmienky uplatňovania odpočtu nákladov na výšku a vývoj prehodnotiť, ak sa ukáže že tento nástroj je prínosom pre rozvoj podnikového výskumu a vývoja,“ píše rezort financií v reakcii na pripomienku Klubu 500.

Pokladne pre lekárov zostali

Rovnako neprešli ani snahy zástupcov lekárov dostať z návrhu povinnosť lekárov používať registračné pokladne. Odôvodňovali to špecifickosťou výkonu lekárskej praxe, tým, že lekári nie sú vlastne podnikatelia, ale aj možnými problémami v aplikačnej praxi. Ministerstvo financií však tvrdí, že používanie elektronickej, resp. virtuálnej registračnej pokladnice sa navrhuje preto, aby nedochádzalo ku kráteniu tržieb. „Ako aj z dôvodu ochrany pacienta, teda aby pacient dostal pri zaplatení relevantný pokladničný blok,“ dodáva rezort financií.

Predkladateľ návrhu, rezort financií, však už pred ukončením pripomienkového konania tvrdil, že vzhľadom na dôležité opatrenia v boji proti daňovým únikom je prirodzené, že bolo predložených viacero podnetov. „Musíme však rozlišovať, či ide o konštruktívne podnety alebo len o snahu zachovať súčasný stav, a tým pádom aj priestor pre daňové úniky, čo nemôžeme akceptovať,” uviedol koncom júla tlačový odbor rezortu financií. K návrhu tak neakceptoval aj množstvo ďalších pripomienok týkajúcich sa rôznych oblastí.

Ministerstvo pritom v novele navrhlo viaceré zmeny. Sprísniť chce definíciu daňových a nedaňových výdavkov, zaviesť limity pri kúpe vozidla určeného na podnikanie, či zaviesť zmeny v odpisovaní. Súčasťou zmien bola aj navrhovaná podpora pre podniky zaoberajúce sa výskumom a vývojom. Návrh odôvodňovalo ministerstvo snahou podporiť podnikateľské prostredie a zvýšiť daňovú spravodlivosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR