Štát prijíma opatrenia na embargo, hrozí pretlak potravín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ľubomír Jahnátek
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (vpravo) počas prehliadky 40. ročníka medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) – Slovenská republika pripravila viaceré opatrenia v reakcii na ruské embargo na potraviny, ktoré nadobudlo účinnosť 7. augusta. Informoval o tom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.

„My ani nepredpokladáme, že hlavný problém bude vo vývoze, vzhľadom na to, že tento vývoz predstavuje nie až takú vysokú hodnotu, zhruba 31 až 32 miliónov eur ročne, čo je možné uplatniť aj na domácom trhu. Vzhľadom na to, že máme len 46-percentnú potravinovú sebestačnosť,“ povedal v piatok šéf rezortu pôdohospodárstva.

Podľa neho problémom môže byť pretlak potravín z iných členských štátov EÚ. „Môžu skomplikovať situáciu slovenským poľnohospodárom, slovenským prvovýrobcom, slovenským potravinárom,“ upozornil Jahnátek.

Ministerstvo vytvorilo špeciálnu telefonickú linku

Opatrenia rezort rozdelil do dvoch základných skupín. Prvou skupinou sú opatrenia, ktoré budú pôsobiť na území SR, a potom sú to opatrenia, ktoré chce ministerstvo presadzovať v rámci EÚ. Opatrenia na úrovni SR vyčlenilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR do troch skupín, pričom celkovo navrhlo 19 opatrení, ktoré by mali pomôcť slovenským poľnohospodárom a potravinárom.

„Prvá podskupina sú opatrenia na úrovni prvovýroby, čiže poľnohospodárov a potravinárov. Dnešným dňom sme zriadili monitorovací výbor pre dôslednú kontrolu vývoja situácie na trhu z hľadiska zvýšených dovozov a pohybu cien potravín,“ vysvetlil Jahnátek. Zároveň dodal, že rezort pôdohospodárstva vytvoril špeciálnu telefonickú linku a emailovú adresu pre podnikateľov, ktorá bude slúžiť na nahlasovanie nekalých praktík.

Predaj menej kvalitných výrobkov sa zvýši

Klobasa, maso,potraviny
Foto: SITA/Diana Černáková

V oblasti trhu, predaja a obchodu s potravinárskymi výrobkami zvyšuje podľa Jahnátkových slov rezort kontroly na každom stupni potravinového reťazca.

„Toto opatrenie je veľmi dôležité kvôli tomu, že predpokladáme, že sa zvýši predaj rôznych menej kvalitných produktov. Obzvlášť budeme sledovať ambulantné predaje a predaje v pohraničných oblastiach,“ konštatoval šéf rezortu pôdohospodárstva.

Jahnátek tiež upozornil, že ministerstvo zameriava pozornosť na priekupníkov potravín, monitoring na kvalitu a bezpečnosť potravín z hľadiska kvality a zloženia potravín. „Zameriame sa hlavne na prevádzky, ktoré sú určené na prebaľovanie a preznačovanie potravín. Tam musia počítať všetky tieto baliarne, že budú mať potravinovú kontrolu na krku veľmi často,“ spresnil.

Minister prosí zákazníkov

Jahnátek vyzval obchodníkov na zachovanie existujúcich dodávateľsko-odberateľských vzťahov od slovenských subjektov a udržanie nastúpenej cesty postupného zvyšovania podielu slovenských výrobkov na domácom trhu. Minister sa tiež obrátil s prosbou na zákazníkov, aby uprednostňovali pri kúpe slovenské výrobky.

„Na úrovni EÚ, na politickej úrovni, podporujeme urýchlené stretnutie ministrov poľnohospodárstva členských krajín EÚ s cieľom dohodnúť stratégiu a postoje v rámci krízy a podporujeme požiadavku Rakúska smerom k talianskemu predsedníctvu na zvolanie mimoriadnej Rady ministrov poľnohospodárstva, čo v najkratšom možnom termíne,“ povedal Jahnátek. MPRV si ďalej vyhradzuje právo zastaviť dovoz jednotlivých komodít z krajín EÚ, v prípade ničivých dopadov na trh.

Moskva vo štvrtok zakázala dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka a mliečnych produktov z USA, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. Ruské médiá predtým informovali, že embargo zasiahne produkty, ktoré tvoria spolu 10 percent dovozu potravín do Ruska v celkovom objeme zhruba 4 mld. USD ročne. Opatrenie nadobudlo účinnosť 7. augusta a bude platiť jeden rok. Rusko takto reagovalo na prijatie sankcií voči jeho predstaviteľom i odvetviam ekonomiky za jeho konanie v ukrajinskej kríze.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Jahnátek