Dôchodok nad priemernou mzdou malo vlani 17-tisíc Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dochodcovia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Ku koncu minulého roka dostávalo približne 17-tisíc penzistov starobný dôchodok presahujúci priemernú mzdu na Slovensku v sume 824 eur. Uvádza sa to v správe o sociálnej situácii obyvateľstva SR za rok 2013, ktorú vypracovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Pomer priemerného starobného dôchodku k priemernej mzde ku koncu vlaňajška predstavoval 47,39 percenta, čo je v porovnaní s rokom 2012 nárast o 0,68 percentuálneho bodu. Sociálna poisťovňa v minulom roku na vyplácanie dôchodkových dávok vynaložila takmer 5,9 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2012 zvýšenie o 4,6 percenta.

Priemerný starobný dôchodok na Slovensku na konci minulého roka predstavoval 391 eur. Tento druh dôchodku pritom poberalo takmer 988,3-tisíca osôb.

Predčasný starobný dôchodok, ktorý ku koncu decembra vlaňajška dostávalo 21,9-tisíca penzistov, dosahoval v priemere 385 eur. Priemerný invalidný dôchodok bol na konci minulého roka na úrovni 264 eur. Sociálna poisťovňa pritom ku koncu vlaňajška evidovala 231,5-tisíca poberateľov invalidných dôchodkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať