Česi prídu o stovky miliónov korún, môže za to ruské embargo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
české_peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – České firmy pre ruské embargo na potraviny z EÚ, USA a ďalších krajín stratia stovky miliónov korún. Omnoho výraznejšie dopady budú mať na ne však sankcie EÚ voči Moskve.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa českého ministra priemyslu a obchodu Jana Mládka stratia výrobcovia a exportéri na tržbách zhruba 2,5 miliardy českých korún (CZK). Prácu môže pritom stratiť viac ako 800 ľudí. Do výpočtu pritom ešte nie je zarátaný zákaz dovozu strojárenských výrobkov do Ruska. Informuje o tom portál e15.cz.

Mládek tiež zdôraznil, že prípadné zastavenie tranzitu zemného plynu a ropy cez Ukrajinu by malo na Česko negatívny vplyv predovšetkým v súvislosti s ropou. Rafinérie v krajine sú totiž na ruskej rope závislé.

Zastavenie dodávok ropy by sa dotklo i Slovenska

Možné zastavenie dodávok ropy a zemného plynu nevylúčila ani ukrajinská vláda. Ruský prevádzkovateľ ropovodu, spoločnosť Transnefť, varuje pred zvyšovaním cien vzhľadom na to, že by sa museli presmerovať trasy. Toto zvyšovanie by sa najviac dotklo Slovenska a Česka.

Plyn dokáže Česko privážať ropovodmi Nordstream, Opal a Gazela a zásobovať aj Slovensko. S ropou je však situácia náročnejšia. Z Ruska by bolo možné dovážať ropu tankermi z ruského prístavu Novorossijsk do Terstu v Taliansku. Odtiaľ by ropa smerovala ropovodmi do Česka.

Rusko chce kontrolovať cenu potravín

Rusko by mohlo s domácimi výrobcami potravín uzatvoriť dohodu o kontrole cien. Týmto spôsobom chce krajina zabrániť špekulatívnemu zvyšovaniu cien po zákaze dovozu potravín zo západných krajín. Uviedlo to ruské ministerstvo poľnohospodárstva.

Ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov uznal, že zákaz v krátkodobom období spôsobí nárast inflácie, v strednodobom a dlhodobom horizonte však nebezpečenstvo nevníma, keďže Rusko začalo hľadať lokality, ktoré import nahradia.

Ministerstvo rokovalo s predstaviteľmi odborov zo sektora potravinárstva. „Účastníci stretnutia hovorili o možnosti podpísania dohody s producentmi a spracovateľmi o… cenovej politike. Tým sa má zabrániť špekulatívnemu nárastu cien poľnohospodárskych produktov,“ uviedlo ministerstvo.

Putin odpovedá na sankcie zákazmi

Moskva zakázala dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka a mliečnych produktov z USA, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. Oznámil to minulý štvrtok ruský premiér Dmitrij Medvedev v nadväznosti na rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina.

Ten vládnym dekrétom vyzval na obmedzenie dovozu potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré zaviedli proti Rusku ekonomické sankcie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij Medvedev