Popredný ruský producent si myslí, že embargo Rusku prospeje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maso trava
ilustračné foto Foto: www.stupideasypaleo.com

MOSKVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Popredný ruský producent mäsa Čerkizovo očakáva, že zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré proti Rusku zaviedli ekonomické sankcie, bude mať na jeho hospodársky výsledok pozitívny dopad. Moskva minulý týždeň zakázala dovoz mäsa, rýb, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny z 28-člennej Európskej únie, USA, Nórska, Kanady a Austrálie.

„Tieto sankcie s najväčšou pravdepodobnosťou udržia ceny mäsa na súčasných úrovniach, čo bude priaznivé pre finančné výsledky skupiny,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Firma nechystá okamžité zvýšenie produkcie, strednodobú stratégiu však prispôsobí situácii na trhu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Bravčové zakázali už v marci

Podľa údajov spoločnosti Čerkizovo domáci producenti zabezpečujú 70 percent dopytu po bravčovom mäse a výpadok spôsobený embargom na západné dovozy s pomocou štátu dokážu nahradiť počas dvoch až troch rokov. Domáci trh s hydinou už takmer v plnom rozsahu zásobujú ruskí producenti a embargo by preto nemalo mať výraznejší vplyv na ceny.

V Rusku sa ročne spotrebujú zhruba 4 milióny ton hydiny a 3,5 milióny ton bravčového. Dovoz bravčového mäsa Rusko v rámci kvót ohraničovalo na 630-tisíc ton ročne a hydiny na 430-tisíc ton ročne.

Rusko zakázalo dovoz bravčového z EÚ už v marci, čo tamojšie úrady zdôvodnili porušovaním veterinárnych štandardov. Podľa firmy Čerkizovo tieto obmedzenia viedli v prvom polroku 2014 k zvýšeniu jej predajných cien o 50 percent.

Únia posudzuje dopad ruského zákazu dovozu potravín

Európski predstavitelia začali produkt po produkte analyzovať dopad ruského zákazu importu potravín z EÚ. Zákaz Rusko zaviedlo v reakcii na sankcie zo strany EÚ. Podľa predstaviteľov EÚ je zatiaľ priskoro hovoriť o tom, či farmári dostanú kompenzáciu z fondov EÚ.

„Stále cítime, že je trochu priskoro hovoriť o dôsledkoch týkajúcich sa nákladov,“ povedal hovorca Európskej komisie (EK) Roger Waite. „Na každý produkt sa dívame individuálne. Dúfame, že do štvrtka tento týždeň budeme v pozícii, keď budeme mať jasnejší obraz o potenciálnom dopade, takže budeme môcť diskutovať s členskými krajinami,“ doplnil.

Moskva zakázala dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka a mliečnych produktov z USA, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. Oznámil to minulý štvrtok ruský premiér Dmitrij Medvedev v nadväznosti na rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina. Ten vládnym dekrétom vyzval na obmedzenie dovozu potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré zaviedli proti Rusku ekonomické sankcie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij Medvedev