Najpríťažlivejšia destinácia sveta sa nachádza v Európe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fotografia Suvenír od Petra Župníka z publikácie Zaľúbení do Paríža. Foto: www.startovac.cz

PARÍŽ 13. augusta (WEBNOVINY) – Francúzsko si v minulom roku udržalo pozíciu turisticky najpríťažlivejšej destinácie na svete. Do krajiny vlani prišlo takmer 85 miliónov turistov, keďže sa zvýšil záujem Číňanov a do Francúzska sa vo väčšom počte začali vracať turisti zo Severnej Ameriky. V porovnaní s rokom 2012 sa Francúzsko stalo ešte populárnejšie a počet turistov sa zvýšil o dve percentá.

V počte návštevníkov si krajina udržala prvenstvo pred Spojenými štátmi, ktoré vlani prilákali 69,8 milióna turistov, a pred Španielskom, kde dovolenku trávilo 60,7 milióna ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnila francúzska centrálna banka.

Turisti vo Francúzsku v minulom roku strávili takmer 600 miliónov nocí, čo bol v porovnaní s rokom 2012 rast o 4,6 percenta. Priemerná dĺžka pobytu bola 7,1 dňa, čo bolo o 2,5 percenta dlhšie ako v predchádzajúcom roku. Francúzska vláda odhaduje, že podiel turizmu na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) bol vlani na úrovni zhruba 6,5 percenta.

Počet Číňanov, ktorí trávili dovolenku vo Francúzsku, v minulom roku poskočil o 23,4 percenta. Počet turistov z Inde vzrástol o 15,7 percenta. Celkovo do Francúzska z Ázie prišlo 4,5 milióna návštevníkov. Pokračoval návrat turistov zo Severnej Ameriky, ktorých počet sa výrazne znížil počas globálnej finančnej krízy. Oproti roku 2012 sa počet týchto turistov zväčšil o 5,8 percenta na 4,2 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať