Železničná spoločnosť Cargo zatiaľ ruské embargo nepociťuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cargo
Foto: SITA

BRATISLAVA 14. augusta (WEBNOVINY) – Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) zatiaľ nezaznamenala problémy v súvislosti s ruským embargom na dovoz vybraných druhov potravín. Preprava tovaru do Ruska podľa štátneho nákladného vlakového dopravcu nepatrí k rozhodujúcim. Z celkového objemu prepravy spoločnosti v minulom roku v objeme 36,3 milióna ton predstavoval vývoz a tranzit do Ruska okolo 260 tisíc ton.

„Išlo najmä o tovar segmentu automotive, v menšej miere o iné komodity, ako stavebniny, chémia, potraviny a iné. V rámci potravín prevládal slad,“ informoval agentúru SITA hovorca ZSSK Cargo Martin Halanda. „V prvom polroku 2014 z celkového objemu prepraveného tovaru 17,9 milióna ton predstavovali prepravy do Ruska vyše 140 tisíc ton, komoditná štruktúra je obdobná,“ dodal.

Pre ZSSK Cargo sú významné prepravné prúdy v opačnom smere, najmä v prípade surovín, resp. polotovarov z Ruska a Ukrajiny pre potreby hutníctva v SR a okolitých krajinách.

„Celkový objem tovarov v tomto smere sa pohybuje na úrovni okolo 15 miliónov ton za rok. Na uvedené prepravy potravinové embargo nemá dosah, môžu byť však ovplyvnené situáciou na Ukrajine, ktorá sa priamo dotýka ukrajinských výrobných i železničných podnikov,“ uviedol Halanda.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s.

vznikla začiatkom roka 2005 a je jedným z troch nástupníckych spoločností pôvodne jednotných železníc popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. Spoločnosť zabezpečuje nákladnú železničnú dopravu, má základné imanie 401,646 mil. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s.