Európska komisia zadržala Slovensku stovky miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro

BRATISLAVA 16. augusta (WEBNOVINY) – Európska komisia nám pre pozastavenie preplácania eurofondov k polovici tohto roka zadržiavala nad rámec dvoch mesiacov platby v celkovej sume vyše 413 miliónov eur.

Priznáva to úrad vlády a ministerstvo financií v správe o čerpaní eurofondov ku koncu júna tohto roka, podľa ktorej v sledovanom období komisia prerušila lehoty pre platby až v deviatich z celkového počtu jedenástich operačných programov končiaceho programového obdobia rokov 2007 až 2013.

„Za operačné programy národného strategického referenčného rámca je možné predkladať žiadosti o platbu na Európsku komisiu v rámci Operačného programu Životné prostredie a Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia s výnimkou dopytovo orientovaných projektov,“ opisuje správa stav k 30. júnu tohto roka.

V materiáli na prerokovanie sa o dôvodoch nepíše vôbec nič

Materiál, ktorý by mal vládny kabinet prerokovať už budúci týždeň, tak potvrdzuje pozastavenie platieb celej škály eurofondov, o dôvodoch sa však v 40-stranovej správe nepíše vôbec nič. Celkovo sa tejto téme v správe venuje iba zopár riadkov, aj keď sami predkladatelia ju označujú za zásadnú.

„Aktuálne najvážnejším problémom z pohľadu implementácie operačných programov národného strategického referenčného rámca je prerušenie, resp. pozastavenie schvaľovania priebežných žiadostí o platbu z Európskej komisie. Všetky subjekty zapojené do implementácie operačných programov národného strategického referenčného rámca musia vyvinúť maximálne úsilie na ich skoré uvoľnenie,“ píše sa v záverečnom zhrnutí správy.

Európska komisia vidí zásadné nedostatky v audite

Podľa medializovaných informácií pritom komisia pozastavila preplácanie eurofondov na Slovensku ešte na jar tohto roku kvôli zásadným nedostatkom v audite eurofondov na ministerstve financií. Peniaze z pozastavených operačných programov tak zrejme začnú prúdiť najskôr koncom tohto roka.

Komisia by mala totiž len na jeseň zhodnotiť, či sú opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov dostatočné a rozhodnúť o prípadnom odblokovaní platieb.

Ku koncu júna boli pritom zo strany Európskej komisie prerušené lehoty pre platby v operačných programoch Zdravotníctvo, Výskum a vývoj, Regionálny operačný program, Vzdelávanie, Doprava, Informatizácia spoločnosti, Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, Operačný program Bratislavský kraj a Technická pomoc. Čiastočne bol pozastavený aj program Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia