Orbán kritizuje sankcie voči Rusku, Únia ublížila sama sebe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viktor Orbán
Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 15. augusta (WEBNOVINY) – Sankciami, ktoré EÚ uvalila na Rusko vzhľadom na situáciu na Ukrajine, ublížila únia sama sebe. V piatok to uviedol maďarský premiér Viktor Orbán. Zároveň vyzval na zváženie týchto krokov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Sankčná politika nebola premyslená

„Urobím maximum, ale samozrejme všetci sme si vedomí, akú váhu má hlas Maďarska, takže možnosti sú jasné. Hľadám európskych partnerov, aby sa sankčná politika EÚ zmenila. Myslím si, že nebola dostatočne premyslená,“ doplnil. „Politika sankcií, ktorú presadzuje Západ, teda my, a nevyhnutné dôsledky z ruskej strany, poškodzujú viac nás ako Rusko,“ povedal Orbán.

Exportne orientovaná maďarská ekonomika je závislá na importe energií z Ruska. Krajina sa taktiež minulý rok dohodla s ruskou spoločnosťou Rosatom na rozšírení jadrovej elektrárne v krajine. Táto dohoda má hodnotu 10 mld. eur. Rusko je taktiež najväčším obchodným partnerom Maďarska spomedzi krajín, ktoré nepatria do EÚ. V roku 2013 dosiahla hodnota maďarského exportu do Ruska 2,55 mld. eur.

Konflikt treba riešiť inými metódami

K sankciám voči Rusku má výhrady aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý trvá na svojom postoji, že ak je krízová situácia, tak ju treba riešiť inými metódami, ako podľa neho nezmyselnými sankciami. Povedal to na margo vzájomných sankcií medzi Európskou úniou a Ruskom v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

„Ak je tu konflikt, nech sa rieši inými metódami, ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku všetkých,“ vyhlásil Fico tento týždeň na tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi SPP a Eustreamu.

Fínsky prezident rokoval s Putinom

Fínsky prezident Sauli Niinistö svojmu ruskému náprotivkovi počas piatkovej prítomnosti v letovisku Soči povedal, že recipročné hospodárske sankcie medzi Ruskom a EÚ poškodzujú vzájomné vzťahy a je preto potrebné hľadať iné spôsoby riešenia ukrajinskej krízy.

Podľa jeho slov má „katastrofa“ na Ukrajine „širšie ako lokálne“ súvislosti a ich dôsledkom je, že si svoju daň vybrali aj na „tradičných rusko-fínskych vzťahoch“. Hlava severskej krajiny následne potvrdila, že sa s Putinom dohodla na doručení ruskej humanitárnej pomoci na východ Ukrajiny. Zároveň vyjadril vieru, že to vydláždi cestu k prímeriu medzi povstalcami a vládnymi silami.

Fínsky prezident taktiež potvrdil, že na pozvanie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka príde v sobotu do Kyjeva, kam sa presunie priamo zo Soči. S Porošenkom bude hovoriť o kríze v krajine a o vzťahoch s Ruskom. To je totiž pre Fínov tretím najväčším vývozným trhom a obzvlášť výrazne tak pociťujú obchodné embargá uvalené Moskvou v reakcii na sankcie zo strany EÚ. Fínske podniky boli pritom doteraz významnými dodávateľmi mlieka a mliečnych výrobkov pre ruské supermarkety.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert FicoSauli NiinistöViktor Orbán