KDH kritizuje návrh rozpočtu, vraj zarobia finančníci a Smer

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico, Cola, Smer, Gorila
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Na budúcoročnom štátnom rozpočte zarobia Smer a finančné skupiny, pričom ľudia na ňom prerobia. Uviedla to v reakcii na zverejnený návrh štátneho rozpočtu na budúci rok strana KDH.

Kažimír vraj čaruje s číslami

„Minister financií sa v rozpočte opäť snaží čarovať s číslami a vykresľovať ľuďom lepšiu budúcnosť, ako ich v skutočnosti čaká. Cez zabránenie poklesu DPH na 19 % chce vláda budúci rok od ľudí získať do rozpočtu viac ako 235 miliónov eur. Aj na budúcoročný rozpočet sa tak ľudia poskladajú vyššími cenami potravín, drogérie, služieb a všetkého ostatného,“ uviedol podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík.

Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna označil vládny návrh štátneho rozpočtu za balansovanie na tenkom ľade. „Návrh vládneho rozpočtu je akýmsi úletom mimo realitu. Je skôr postavený na zbožnom prianí jeho autorov ako na skutočne triezvom odhade. Pre rozpočet je smerodajný predpoklad, že na budúci rok Slovensko zaznamená až trojpercentný hospodársky rast, ide však o mimoriadne optimistické odhady“, uviedol Švejna. Zároveň vyzýva vládu, aby pred schválením rozpočtu urobila analýzu dopadov súčasnej ekonomicko-politickej situácie a na základe toho prehodnotila výšku odhadovaného hospodárskeho rastu.

Schodok je nižší o vyše 400 miliónov eur

Štát by mal v budúcom roku hospodáriť so schodkom 2,88 mld. eur. Ako vyplýva z prvého návrhu rozpočtu na budúci rok, hotovostný schodok je tak oproti tohtoročnému schválenému rozpočtu nižší o vyše 400 mil. eur. Celkové výdavky štátu sa pre budúci rok rozpočtujú v sume 16,687 mld. eur a príjmy by mali dosiahnuť 13,807 mld. eur.

Oproti tohtoročnému rozpočtu to okrem poklesu deficitu znamená aj nižší rozpočet hotovostných príjmov a výdavkov. Tohtoročný štátny rozpočet totiž počíta s deficitom na úrovni 3,3 mld. eur, celkové príjmy štátu sú rozpočtované vo výške 14,108 mld. eur pri výdavkoch na úrovni 17,392 mld. eur.

Viac o návrhu štátneho rozpočtu sa dočítate

—-> V TOMTO ČLÁNKU

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan ŠvejnaMiloš Moravčík
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieMF Ministerstvo financií SRMost-HídSMER-SDVláda SR