Ropa posilnila po tom, čo Ukrajina zničila ruskú techniku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Ťažba ropy. Foto: SITA/AP

NEW YORK/LONDÝN 17. augusta (WEBNOVINY) – Ceny ropy v piatok posilnili po správe, že ukrajinské delostrelectvo zničilo značnú časť ruskej vojenskej techniky, ktorá prišla v noci na Ukrajinu. Podľa informácií zverejnených na stránke kancelárie prezidenta to ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil britskému premiérovi Davidovi Cameronovi.

Rusko, významný producent ropy a zemného plynu, poprelo, že jeho vojenské sily prekročili hranice Ukrajiny. Zároveň obvinilo Kyjev, že sa snaží sabotovať dodávky humanitárnej pomoci.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Októbrové dodávky britskej ropy Brent vzrástli o 1,46 USD na 103,53 USD po tom, ako počas skoršieho obchodovania posilnili na 103,76 USD za barel. Septembrové dodávky ľahkej americkej ropy zdraželi o 1,77 USD na 97,35 USD za barel.

Ceny zlata v piatok klesli po tom, ako akciové trhy oslabili pre údajný zásah Ukrajiny proti ruskému obrnenému konvoju na jej území. Paládium posilnilo na nové 13-ročné maximum. Dôvodom boli obavy z dodávok paládia a obnovenie napätia medzi Ruskom a Ukrajinou.

Spotová cena zlata klesla do 18:15 GMT o 0,7 percenta na 1 303,90 USD za uncu. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 9,50 USD na 1 306,20 USD za uncu. Paládium však zdraželo na 894 USD za uncu, čo je najvyššie od februára v roku 2001.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko